Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Trading μέσω πακέτων και ήπιες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Μοιρασμένα πρόσημα και χαμηλές συναλλαγές είναι η εικόνα που εμφανίζει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να κρατήσει την επαφή του με τις 890 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,15% στις 886,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 34,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,10% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.161,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,64% στις 630,51 μονάδες.

 

Η αγορά έχει ρίξει σημαντικά τους συναλλακτικούς της ρυθμούς, ενώ εξαιρουμένων των προσυμφωνημένων πράξεων, ο τζίρος των οποίων φτάνει τα 17,7 εκατ. ευρώ, καθώς προφανώς αναμένει τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και την αντίδραση των αγορών. Την ίδια εικόνα εμφανίζουν και οι διεθνείς αγορές, καθώς τα σενάρια που θεωρούνταν πιθανά μέχρι τώρα, δεν επιβεβαιώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Την ίδια ώρα, αυτό που έχει προβληματίσει επίσης τους εγχώριους αναλυτές είναι εάν το ΧΑ έχει αποτυπώσει στις αποτιμήσεις του τα θετικά αποτελέσματα που αναμένονται από κρίσιμες εισηγμένες. Το μίνι ράλι ανόδου που έχει καταγράψει από την αρχή του Οκτωβρίου το ΧΑ συνηγορεί στο ότι μπορεί λίγο έως πολύ να έχουν αποτιμηθεί τα εταιρικά αποτελέσματα, όπως μάλιστα διαπιστώνει και η HSBC για τις τραπεζικές μετοχές.

Ποιος λοιπόν θα είναι ο καταλύτης του επόμενου διαστήματος; Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr ο διεθνής παράγοντας είναι ισχυρός, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιδόσεις το 2023. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα θα εμφανίζεται για δεύτερη χρονιά φέτος να ξεπερνά κατά πολύ τη μέση ανάπτυξη της ΕΕ και, παρά την ενεργειακή κρίση, να επιτυγχάνει και σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στην περιοχή του 6% για φέτος και του 2% για τον επόμενο χρόνο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Aegean, Alpha Bank, Jumbo, Quest, Λάμδα, Coca Cola και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, η Eurobank κερδίζει 2,08%, με τον Ελλάκτωρ και τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με +1,40% και +1,19% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ΔΕΗ, Motor Oil, Titan, ΕΥΔΑΠ και Βιοχάλκο, με την Πειραιώς να μην έχει μεταβολή.

Πηγή: capital.gr

Shares