Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Τραμπ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριφέρεται καλύτερα στην Κίνα παρά στις ΗΠΑ…

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τα εμπορικά εμπόδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταστρέφουν την αμερικανική βιομηχανία, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο που διεξάγει με την Κίνα.«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας αντιμετωπίζει, θα έλεγα, χειρότερα από την Κίνα, τόνισε σε συνάντηση κτηματομεσιτών στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή.

«Έχουν εμπορικούς φραγμούς. Δεν θέλουν τα αγροτικά προϊόντα μας, δεν θέλουν τα αυτοκίνητά μας. Στέλνουν εδώ τη Mercedes-Benz, σαν να είναι μπισκότα. Στέλνουν BMW εδώ και δεν βάζουμε καθόλου φόρους», πρόσθεσε.

Σε μια διακήρυξη που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, ο Τραμπ δήλωσε ότι ορισμένα εισαγόμενα οχήματα και εξαρτήματα από την ΕΕ και την Ιαπωνία αποτελούν απειλή εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ.

Στη δημόσια ανακοίνωση, ο Τραμπ ανέφερε ότι συμφώνησε με μελέτη του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, σύμφωνα με την οποία ορισμένα εισαγόμενα αυτοκίνητα και φορτηγά «αποδυναμώνουν την εσωτερική μας οικονομία» και απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια.

Η Trump ανακοίνωσε επίσης ότι θα καθυστερήσει για έξι μήνες την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά και ιαπωνικά αυτοκίνητα για να δοθεί περισσότερος χρόνος στις εμπορικές συνομιλίες με τις Βρυξέλλες και το Τόκιο.

Ο πρόεδρος είχε προθεσμία μέχρι το Σάββατο για να αποφασίσει σχετικά με τις συστάσεις του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου για την προστασία της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ από τις εισαγωγές για λόγους εθνικής ασφάλειας και επιβολής δασμών έως και 25 τοις εκατό.

Προς το παρόν, έχει καλέσει τον Αμερικανικό Εμπορικό Αντιπρόσωπο Robert Lighthizer να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την Ιαπωνία και οποιαδήποτε άλλη χώρα θεωρεί κατάλληλη και να υποβάλει έκθεση εντός 180 ημερών.

Η απόφαση του Τραμπ, τουλάχιστον προς το παρόν, αποτρέπει μια νέα δραματική κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

onalert.gr

Shares