Κυριακή , 16 Ιανουαρίου 2022

Toυρκία: Θέλει πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Τουρκία δεν δέχεται τίποτε λιγότερο από την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το μήνυμα στέλνει η Άγκυρα προς τους 27 της ΕΕ πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, στη διάρκεια του οποίου αναμένονται να ληφθούν αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την τουρκική ενταξιακή πορεία. Η τουρκική λίστα αιτημάτων περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και κατάργηση της βίζας. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε χθες όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών θεμάτων με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνάντηση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης που πραγματοποιείται στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως με τον Ζοζέπ Μπορέλ συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα τα θέματα του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης, το μεταναστευτικό και την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ είχε διαμηνύσει στη Λευκωσία ότι κατά τη συζήτηση θα έθετε και το θέμα της Αμμοχώστου. Η κυπριακή πλευρά θα αναμένει μέχρι τη Δευτέρα, οπόταν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ενημερωθεί από τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Antalya, Turkey

Πανοραμική άποψη της αρχαίας ελληνικής Αττάλειας, στα παράλια της Μικράς Ασίας

Η Τουρκία προσπαθώντας να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και χωρίς να μπορεί να ελπίζει στη στήριξη των Αμερικανών, έχει ρίξει όλο της το βάρος προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία ελπίζει σε μια θετική ατζέντα κατά το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εξέλιξη που κατά τις εκτιμήσεις της Άγκυρας θα της ανοίξουν ξανά το δρόμο για ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε δημοσίευμά της η Χουριέτ,(Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας), η ένταξη στην ΕΕ, την οποία ζητά επίμονα και υπομονετικά εδώ και μισό αιώνα. Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την έναρξη της διάσκεψης κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Διαδικασίας για τη Συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Αττάλεια.

“Προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πάνω σε σταθερά θεμέλια, ξεκινήσαμε τη Σύνοδο Κορυφής των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Φέτος γιορτάζουμε την 25η επέτειό της», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αυτή αποσκοπούσε πέραν της ενίσχυσης της συνεργασίας και ασφάλειας μεταξύ των μερών και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων.

Ως Τουρκία, έχουμε υιοθετήσει αυτές τις αρχές ως οδηγό μας στις μελέτες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Η απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και τα Τίρανα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, είπε και πρόσθεσε: “Παρ’ όλες τις αδικίες που έχουμε αντιμετωπίσει, θέλουμε να ολοκληρωθεί η πλήρης διαπραγμάτευση για την ένταξη, την οποία συνεχίσαμε επίμονα για μισό αιώνα”.

Διασυνδέθηκαν στον Έβρο οι αγωγοί φ/α TANAP & TAP | Defence-point.gr

Ο αγωγός ΤΑΝΑΡ 

Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας και κατέληξε λέγοντας ότι ο αγωγός TANAP “ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και της υπόλοιπης Ευρώπης”.

Χθες μιλώντας στο φόρουμ της Αττάλειας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στα ενεργειακά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζοντας απ’ εκεί που έμεινε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες πρόβαλε για μια ακόμα φορά “εικόνα ειρηνιστή”. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο Ερντογάν ανέφερε πως είναι στα χέρια όλων των εμπλεκομένων μερών να εμπλακούν προκειμένου τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο “να οδηγήσουν προς συνεργασία και όχι αντιπαράθεση”.

Turkey's war of nerves over Oruc Reis - Greek PM calls for intervention of the EU - Orthodox Times

Τα “πέρα – δώθε” του Ορούτς Ρέις συνοδεία πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο μόνο ειρηνική διάθεση δε δείχνουν 

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως “φέτος Τουρκία και Ελλάδα επανέλαβαν τον μεταξύ τους διάλογο για επίλυση των διμερών διαφορών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο”. Περαιτέρω σημειώνει πως οι απαιτήσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων (όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Ο Ερντογάν κατά την ομιλία του επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αμφισβητώντας την ικανότητα των πέντε μονίμων μελών να εκπροσωπούν τα δικαιώματα όλων των χωρών και λαών. Τοποθέτηση που συνδέεται με τον στόχο του Ερντογάν να καταφέρει να καταστήσει την Τουρκία μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο φόρουμ της Αττάλειας βρίσκονται τόσο ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ όσο και ο λεγόμενος “υπουργός εξωτερικών” του κατοχικού καθεστώτος, (σ.σ. του ψευδοκράτους της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου), Ταχσίν Ερτουγλούρογλου. Σημειώνεται ότι η παρουσία Τατάρ στο Φόρουμ της Αττάλειας είχε ως αποτέλεσμα ο Ζοζέπ Μπορέλ να μποϊκοτάρει το επίσημο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ δεν συμμετείχε στην επίσημη τελετή έναρξης, όπου κύριος ομιλητής ήταν ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Πηγή: philenews

Του ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares