Παρασκευή , 22 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

TOYΣ ‘ΓΛΕΝΤΗΣΕ’ στους G7 o TΡΑΜΠ! Αν τα βρει και με τον Πούτιν….

Oι ΗΠΑ συμπαθούν τη Γαλλία αλλά δε δείχνουν αγάπη. Η Βρετανία θαυμάζει τη Γερμανία, αλλά κλείνει το μάτι στις ΗΠΑ κι ο Τραμπ λέει πως θέλει τη Ρωσία του Πούτιν. Ενώ μέχρι πρόσφατα οι σύνοδοι των G-7 ήταν ό,τι πιο αδιάφορο υπάρχει, ξαφνικά θύμισε αμερικανική σαπουνόπερα.

ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία έζησαν ένα ‘δράμα’ το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Αντί για τις συνηθισμένες φωτογραφίες, τα γελάκια και το φαγητό είχαμε ένταση, έναν Τραμπ να τα βάζει με όλους, να απειλεί με δασμούς να χτυπά την παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Ας δούμε βέβαια τι θα γίνει στο τέλος, αλλά προς το παρόν κινείται εκτός του παγκόσμιου συνόλου και φαίνεται πως θέλει μία νέα απομόνωση των ΗΠΑ.


Κι αν το ζήτημα του αμερικανογερμανικού πολέμου το αναπτύξαμε σε άλλο άρθρο μας (ΕΔΩ) το θέμα του Καναδά έχει άλλες ρίζες. Βλέπετε, ανέκαθεν οι ΗΠΑ ήταν η ισχυρή χώρα της Βόρειας Αμερικής. Έχει τον πληθυσμό, τη στρατιωτική ισχύ και το ‘υφάκι’ που τόσο ενοχλεί όσους δεν είναι Αμερικανοί.
Ο Καναδάς από την άλλη, ναι μεν είναι αραιοκατοικημένος, αλλά έχει πλούτο γεωφυσικό. Μία αχανέστατη χώρα γεμάτη μέταλλα, ξυλεία, ορυκτά. Μόνο που η αγορά της είναι μικρή, λόγω πληθυσμού. Αν κοπούν οι εξαγωγές του Καναδά, δημιουργείται πρόβλημα. Κατά βάση κάνουν εξαγωγές (οι Καναδοί) προς τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.


Μόνο όμως η Ε.Ε δεν επαρκεί. Αυτό το ξέρει ο Τραμπ. Ξέρει πως κλείνοντας τη στρόφιγγα ο Τριντώ θα έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τις απώλειες που θα έχουν οι ΗΠΑ.
Βλέπουμε πως η παγκόσμια σκακιέρα αλλάζει και τα πιόνια κινούνται ταχύτερα. Ο Τραμπ ξέρει πως έχει μία ισχυρή χώρα μεν, με προβληματική οικονομία δε. Αν καταφέρει να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα και κατ’ επέκταση το εξωτερικό χρέος τότε όπως γίνεται αντιληπτό οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην πρωτοκαθεδρία.
Αν δε ο Τραμπ τα βρει με τον Πούτιν τότε καταλαβαίνετε για τι μεγέθους γεωστρατηγικές αλλαγές μιλάμε.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares