Πέμπτη , 1 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Τούρκος βουλευτής: Η ΜİT απήγαγε Τούρκο επιχειρηματία από το Αζερμπαϊτζάν

Ουγούρ Ντεμιρόκ, ένας Τούρκος επιχειρηματίας που χάθηκε στο Αζερμπαϊτζάν πριν από περισσότερο από ένα μήνα, φέρεται να απήχθη και να μεταφέρθηκε παράνομα στην Τουρκία από τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MİT), ανέφερε την Τετάρτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος TR724, επικαλούμενος βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Ο Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), έφερε την Τετάρτη το θέμα της απαγωγής του Ντεμιρόκ στην κοινοβουλευτική ημερήσια διάταξη, λέγοντας ότι η οικογένεια του επιχειρηματία ανησυχεί για την ασφάλειά του και προτρέπει το Εσωτερικό Υπουργείο και το Αστυνομικό Τμήμα της Άγκυρας να προβούν σε δήλωση για το θέμα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η οικογένεια του Ντεμιρόκ, η οποία δεν έχει νέα του για 36 ημέρες, είχε προηγουμένως ενημερωθεί από αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν ότι μεταφέρθηκε στην Τουρκία στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από Τούρκους κατασκόπους. Αφού πήγαν στο γραφείο αγνοουμένων στην Άγκυρα, η οικογένεια ανακάλυψε ότι ο Ντεμιρόκ κρατούνταν στο τμήμα αντιτρομοκρατικής (TEM) του Αστυνομικού Τμήματος της Άγκυρας.

Ωστόσο, όταν ο δικηγόρος του Ντεμιρόκ πήγε να τον δει, οι αξιωματούχοι του είπαν ότι ο πελάτης του δεν ήταν εκεί, σύμφωνα με τον Γκεργκερλίογλου.

Σύμφωνα με μια αναφορά του ειδησεογραφικού ιστότοπου Bold Medya νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο 42χρονος Demirok, ο οποίος εργαζόταν στην επιχείρηση ιατρικού εξοπλισμού στο Μπακού τα τελευταία επτά χρόνια, άφησε το σπίτι του για να πάει στη δουλειά το πρωί της 6ης Σεπτεμβρίου και έκτοτε δεν υπήρχαν νέα του.

Ένας εργαζόμενος από το πλυντήριο αυτοκινήτων στον ίδιο δρόμο με το γραφείο του Ντεμιρόκ, μπροστά από το οποίο βρέθηκε το αυτοκίνητό του με ξεκλείδωτες πόρτες την ημέρα που χάθηκε, είπε στη σύζυγο του επιχειρηματία ότι είδε ανθρώπους των οποίων τα πρόσωπα ήταν καλυμμένα με μάσκες να τον βάζουν μέσα σε ένα βαν και τον απομακρύνουν. Ο ίδιος μάρτυρας είπε επίσης ότι είδε ύποπτους ανθρώπους να περπατούν στον δρόμο όπου βρίσκεται το γραφείο του Ντεμιρόκ λίγες μέρες νωρίτερα, σύμφωνα με το Bold Medya.

Η σύζυγος του επιχειρηματία, Νουρντάν Ντεμιρόκ, είπε επίσης στο Bold Medya ότι βρήκε πλάνα που υποστηρίζουν όσα είχε ακούσει από τον μάρτυρα σε μια κάμερα ασφαλείας που παρακολουθούσε τον δρόμο.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 1990, πολλοί άνθρωποι “εξαφανίστηκαν” στις περιοχές της Τουρκίας όπου κυριαρχούσαν οι Κούρδοι. Η πρακτική είχε παρέλθει εδώ και πολύ καιρό μέχρι που επανεμφανίστηκε στον απόηχο της υποτιθέμενης απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Δεκάδες εξαφανίσεις έχουν αναφερθεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, με περισσότερα από 20 από τα θύματα να αναφέρουν, μετά την εύρεση τους, ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια κατά την περίοδο που “αγνοούνταν”. Τα θύματα αυτών των υποθέσεων εξαναγκαστικής εξαφάνισης ήταν ως επί το πλείστον υποτιθέμενοι οπαδοί του κινήματος Γκιουλέν.

Πέτρος Κράνιας

 

capital.gr

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares