Κυριακή , 4 Δεκεμβρίου 2022

Τούρκος Ναύαρχος απαιτεί την κυριότητα 23 ελληνικών νησιών

Οι Τούρκοι Θέλουν “λιβυκού” τύπου συμφωνία με Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Συρία-Πολλές χώρες έχουν σαφώς θέμα με το καθεστώς Ερντογάν αλλά η Ελλάδα έχει πρόβλημα με την Τουρκία συνολικά


Προάγγελος πιθανών άσχημων εξελίξεων στο Αιγαίο ήταν η ομιλία του Τούρκου απόστρατου Ναυάρχου Cihat Yaycı, ο οποίος μετά την σφαγή των Κούρδων αμάχων στην Συρία με την χρήση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, δήλωσε ότι υπάρχει απαίτηση μεταβίβασης της κυριαρχίας στην Τουρκία για 23 ελληνικά νησιά.

Ο λόγος είναι ότι τα νησιά αυτά μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα υπό τον όρο ότι δεν θα ήταν στρατικοποιημένα, ενώ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι, η Τουρκία πρέπει να συνάψει συμφωνία τύπου Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Αίγυπτο την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, τον Λίβανος και την Συρία.

Αυτό ακριβώς είναι και το περιβόητο σχέδιο Ερντογάν περί “ εξομάλυνσης” των σχέσεων του με Αίγυπτο και Ισραήλ, ξεχνώντας όμως να μας πουν τι θα ακολουθούσε αν ποτέ υλοποιούνταν αυτό το σχέδιο, μιας και η Άγκυρα έχει αναφέρει ρητά περί νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας με την παρουσία χωρών -δορυφόρων.

 

Δηλώσεις του Τούρκου Ναυάρχου που γαλουχεί την νέα γενιά της Τουρκίας στα νεο-οθωμανικά οράματα

Ο Cihat Yaycı συναντήθηκε με φοιτητές σε συνέδριο με θέμα “Δίκαιο της Θάλασσας και Γαλάζια Πατρίδα” που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Necmettin Erbakan (NEU).

Ο ίδιος τόνισε ότι “η έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι μια έννοια στάσης και ύπαρξης. Οι θάλασσες δεν είναι μόνο μέρη που χρησιμοποιούνται για τουριστικούς σκοπούς, είναι επίσης αρένα για μεταφορές, οικονομική ανάπτυξη και άμυνα.

Μαζί με την Γαλάζια Πατρίδα, έχουμε επίσης ένα σημαντικό μέρος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όταν σκεφτόμαστε ότι η «ενεργειακή ασφάλεια», τότε κατανοούμε ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο σήμερα.

Μια παρόμοια έκφραση χρησιμοποιήθηκε από τον Mahan, ο οποίος ήρθε 300 χρόνια μετά τον Barbaros Hayrettin Pasha.

Όλοι όσοι υποστηρίζουν αυτή την ιδέα έμαθαν τη ναυτική στρατηγική από τον Barbaros Hayrettin Pasha.

Το λέω αυτό ως απάντηση σε όσους λένε, “Το τουρκικό έθνος μας δεν ήταν ναυτικό έθνος”.

Το τουρκικό έθνος ήταν ναυτικό έθνος από την αρχή της ύπαρξης του.Οι ρίζες μας πάνε 7 χιλιάδες χρόνια πίσω σε αυτά τα εδάφη( Μικρά Ασία και Μεσόγειο).
Στην Ανατολία δεν εισβάλαμε για πρώτη φορά με τη μάχη του Μαντζικέρτ, αλλά ατά κάποιον τρόπο ήμασταν εδώ”.

 

Καταργήθηκε σύμφωνα με τον Γιατσί….η ελληνική κυριαρχία 23 νησιών

Συνεχίζοντας το προκλητικό κρεσέντο απειλών ο Yaycı είπε: «23 νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με την Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα ήταν αποστρατικοποιημένα.

Στα νησιά αυτά η Ελλάδα μπορεί να έχει μόνο αστυνομία και χωροφυλακή, για να διασφαλίζει την ασφάλεια.

Τα μέλη αυτών των δυνάμεων μπορούν επίσης να έχουν φορητό οπλισμό και αν ξεπεράσουν τα 100 άτομα, μπορούν να έχουν και πολυβόλο.

Η Ελλάδα όμως έφτιαξε πολεμικά αεροδρόμια, μετακίνησε άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλα όπλα.

Ως εκ τούτου, η ελληνική κυριαρχία έχει αφαιρεθεί. Η κυριαρχία αυτών των νησιών έχει γίνει αμφιλεγόμενη”.

Η Τουρκία πρέπει να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
Ο Cihat Yaycı συνέχισε λέγοντας ότι, “η Ελλάδα και η Κύπρος θα αποκτήσουν περισσότερη θαλάσσια έκταση από 21 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στη συμφωνία με την Αίγυπτο, ενώ οι Αιγύπτιοι θα κερδίσουν περισσότερα από 5 χιλιάδες, ο Λίβανος 1.620 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Συρία θα αποκτήσει 1.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα περισσότερη θαλάσσια έκταση».

 

Ένα ακόμη τουρκικό σκάφος υποστήριξης για εξορύξεις σε Ανατολική Μεσόγειο

“Η Τουρκία, η οποία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς στόλους στον κόσμο με τα πλοία γεωτρήσεων και τα πλοία σεισμικής έρευνας, προσθέτει ένα νέο σκάφος στη δομή της, το πλοίο «Strength», που πήρε το όνομά του από την Τουρκική Οργάνωση ΤΜΤ στην Κύπρο”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση στο CNN TURK .

Στην ίδια τονίζεται ότι “η Τουρκία, η οποία προσπαθεί να θέσει σε εξορύξει φυσικό αέριο στον Εύξεινο Πόντο και συνεχίζει να αναζητά φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει να επεκτείνει τον ενεργειακό της στόλο.

Το νέο σκάφος υποστήριξης, Strength, εντάσσεται στον τουρκικό ενεργειακό στόλο και θα είναι το 56ο πλοίο που θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν”.

Ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, Γενικός Διευθυντής της Turkish Petroleum Corporation, μίλησε στο CNN Turk στη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια της Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια.

Ο ίδιος τόνισε ότι “το νέο πλοίο, που θα βρίσκεται στα τουρκικά λιμάνια στις 10 Δεκεμβρίου, θα έχει προορισμό τον Εύξεινο Πόντο, θα κινηθεί αργότερα σε αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Χωρίς να θέλουμε να ήμαστε μάντεις σε καμία περίπτωση, ο συγκεκριμένος Ναύαρχος, που είναι και σύμβουλος του Ερντογάν, και από τους πιο σημαντικούς σε κάθε παράλογη διεκδίκηση των Τούρκων, δίνει το στίγμα των τουρκικών κινήσεων το επόμενο διάστημα.

Μπλέκοντας πολλές και φανταστικές απαιτήσεις εκτιμάται ότι η Τουρκία αυτό που κυρίως θα επιδιώξει θα είναι ξεκάθαρα η υφαρπαγή ελληνικής ΑΟΖ, κυρίως ΝΔ της Κρήτης και στην Ρόδο, θέλοντας να κερδίσει πολλά από τα μεγάλα κοιτάσματα που είναι εκεί.

Όσο για τα ελληνικά νησιά και τις ιστορίες περί αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, δεν νομίζουμε να επιχειρηθεί οτιδήποτε σε κατοικημένο νησί, και αυτό νομίζουμε ότι τα λέει όλα στην κυριολεξία.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares