Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Τουρκικός Τύπος: Ο Ερντογάν «ήθελε» να συναντήσει τον τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ

«Γέφυρες» προς τον «εχθρό» του, τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, φαίνεται ότι ήθελε να ρίξει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ αν ο σύρος ηγέτης συμμετείχε στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet.

Αλλά, όπως σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο Άσαντ δεν προσήλθε στη σύνοδο αυτή.

Πριν από το δημοσίευμα, τέσσερις πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών είχε πολλαπλές συναντήσεις με τον σύρο ομόλογό του στη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες, μια ένδειξη των ρωσικών προσπαθειών για αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες που υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στο συριακό πόλεμο.

Ο αρθρογράφος της Hurriyet Αμπντουλκαντίρ Σελβί έγραψε ότι ο Ερντογάν έκανε τα σχόλια αυτά για τον Άσαντ σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματός του ΑΚΡ, η οποία διεξήχθη την Δευτέρα κεκλεισμένων των θυρών.

«Μακάρι να είχε έρθει ο Άσαντ στο Ουζμπεκιστάν, θα του είχα μιλήσει. Αλλά δεν μπορεί να πάει εκεί», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον Σελβί στη συνεδρίαση του κόμματός του.

«Πήγε σε πόλεμο με αντάρτες για να διατηρήσει την εξουσία του. Επέλεξε να διαφυλάξει την εξουσία του. Σκέφτηκε να προστατεύσει τις περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό του. Αλλά δεν μπόρεσε να προστατεύσει μεγάλες περιοχές», φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τυχόν εξομάλυνση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό θα διαφοροποιούσε τον πόλεμο στη Συρία που μετράει πάνω από μια δεκαετία.

Η τουρκική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση των θέσεων των σύρων ανταρτών στα βορειοδυτικά, τα τελευταία μεγάλης έκτασης εδάφη που διατηρούν υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες μετά την ήττα των δυνάμεών τους από τον Άσαντ στην υπόλοιπη χώρα, με την βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.

 

newsbomb.gr

Shares