Τρίτη , 6 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Τουρκικό «σουρωτήρι» το FIR Αθηνών

Η νέα τακτική των Τούρκων στον αέρα- Πάνω από 100 παραβιάσεις σε ένα 24ωρο


Η νέα τακτική των Τούρκων στον αέρα και η επιμονή του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ να στέλνει διαρκώς το δικό του μήνυμα στην Τουρκία

Παρά την αισιοδοξία Ερντογάν στην Σύνοδο της G20 για τα F-16 μετά την συνάντηση με τον Μπάιντεν ο γερουσιαστής Μενέντεζ ξαναχτύπησε κλείνοντας το παράθυρο.

 

Σύμφωνα με βίντεο του OPEN το μήνυμα του Μπομπ Μενέντεζ για τις ελπίδες που μπορεί να τρέφει η Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση ήταν σαφές.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την στήλη «Βηματοδότης» της γνωστής εφημερίδας «το Βήμα» το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι άλλαξαν τακτική όσο αφορά τις προκλήσεις τους. Ναι μεν οι παραβιάσεις πολλαπλασιάστηκαν, αριθμητικά αλλά όχι και ποιοτικά.

Τις περισσότερες φορές οι Τούρκοι στέλνουν τα UAV (τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους), που η πτήση τους στοιχίζει πολύ λιγότερο από ένα μαχητικό για να πραγματοποιήσουν υπέρπτηση στα 19.000 πόδια (εκεί δηλαδή που πετούν και τα πολιτικά αεροσκάφη) πάνω από ελληνικά νησιά ή βραχονησίδες. Έχουν μια εμμονή με την Κανδελιούσα, την Κίναρο, τους Φούρνους και τους Ανθρωποφάγους.

Προχθες, μετά από καιρό πέταξε και ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πάνω από την Κίναρο, στα 33.000 πόδια.

Ίσως να πιστεύουν ότι στα νησιά αυτά συγκεντρώνονται στρατεύματα και θέλουν να παρακολουθήσουν δήθεν αποβίβαση τεθωρακισμένων και αντιαεροπορικών.

Ίσως ακόμα θέλουν να δοκιμάσουν την αντίδραση της ελληνικής αεράμυνας, αλλά τόσο καιρό δεν την έχουν δοκιμάσει και στον αέρα και στην στεριά;

Ή ακόμα αποστέλλουν ελικοφόρα κατασκοπευτικά αεροσκάφη ή αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας για πολλαπλές παραβιάσεις. Τώρα τελευταίως τα μαχητικά τους εισέρχονται για λίγο στο FIR Αθηνών και φεύγουν αμέσως.

 

Μπαίνουν δηλαδή και φεύγουν κυρίως εκεί στα όρια των 10 ναυτικών μιλίων (που επεκτείνεται και ο εθνικός εναέριος χώρος), τονίζουν στην στήλη «Βηματοδότης».

Δεν «στέκονται» όμως για εμπλοκή (dogfight) και όσες φορές τολμήσουν κάτι τέτοιο, τότε κατά την έκφραση ανώτατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας «τρώνε πολύ ξύλο, τόσο που προφασίζονται ότι μένουν από καύσιμα και τρέχουν να προσγειωθούν σε τουρκικά αεροδρόμια»

Πάνω από 100 παραβιάσεις σε ένα 24ωρο
«Στο κόκκινο» η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, «έσπασαν» το φράγμα των 100.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας προχώρησαν την Tετάρτη, 16 Νοεμβρίου, συνολικά σε 104 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι στο προκλητικό σκηνικό στους αιθέρες του Βορειοανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου έλαβαν μέρος συνολικά 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ειδικότερα, τέσσερα ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 πέταξαν πάνω από τον εθνικό μας εναέριο χώρο και προχώρησαν σε 10 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Στις παραβιάσεις συμμετείχαν και δύο Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη UAV και δύο αεροσκάφη τύπου ATR-72.

Τα μαχητικά αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές. Επίσης, μία από τις παραβιάσεις ήταν η υπερπτήση που πραγματοποίησε ένα τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος, που πέταξε πάνω από τη νήσο Κίναρο στα 19.000 πόδια.

Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares