Παρασκευή , 21 Ιουνίου 2024

Τουρκικό σκάφος έτοιμο να ενεργήσει σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, εκτός της ανθρώπινης τραγωδίας με την απώλεια χιλιάδων Τούρκων πολιτών που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια και την τεράστια υλική καταστροφή που προκάλεσαν, θα περίμενε κανείς ότι θα σήμαιναν αυτεπάγγελτα και αναστολή ή ακόμη και επιβράδυνση των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα την ώρα που όλος ο κόσμος βοηθάει την Τουρκία για τους σεισμόπληκτους, o Eρντογάν συνεχίζει να ξοδεύει δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες για την ανάπτυξη της πολεμικής της βιομηχανίας, αντί να ρίξει τα λεφτά για να ανακουφίσει τον πληγωμένο λαό του.

Αυτή ήταν η επισήμανση σε προγενέστερο άρθρο μας με τίτλο “Αποκάλυψη κόλαφος για τον Ερντογάν! Δύο ημέρες μετά τους φονικούς σεισμούς υπεγράφη συμφωνία 3,5 δισ τουρκικών λιρών μεταξύ της τουρκικής Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών και της ASELSAN”, σχετικά με συστήματα αεράμυνας και ραντάρ.

Παρόλα αυτά ο εμμονικά πολεμοχαρής ο Ερντογάν δεν σταμάτησε εκεί, αλλά έτρεξε να πουλήσει όπλα στην Διεθνή αμυντική έκθεση “IDEX 2023” που πραγματοποιήθηκε στα ΗΑΕ!

 

Ωστόσο η κατακόρυφη αναβάθμιση της τουρκικής απειλής για την χώρα μας στο Αιγαίο, έρχεται με την παράδοση και ένταξη του TCG ANADOLU στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, όπως αναφέρει σε άρθρο του το επίσημο το site της Τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας:

“Το αμφίβιο επιθετικό πλοίο TCG ANADOLU (L400) παραδόθηκε στη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών.

Το εν λόγω αμφίβιο επιθετικό πλοίο κατασκευάστηκε από τα ναυπηγεία SEDEF στο πλαίσιο του έργου που ξεκίνησε από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών.

Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων δοκιμών αποδοχής, το TCG ANADOLU αναμένεται να συμπεριληφθεί επίσημα στον κατάλογο της Διοίκησης του Τουρκικού Ναυτικού Δυνάμεων τις επόμενες εβδομάδες.

 

TCG ANADOLU (L400)
Είναι αμφίβιο Επιθετικό Πλοίο Πολλαπλών Χρήσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρησιακές περιοχές του Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου και όταν είναι απαραίτητο στον Ινδικό Ωκεανό (βόρεια της Αραβικής Χερσονήσου, δυτικά της Ινδίας) και τον Ατλαντικό Ωκεανό (δυτικά της Ευρώπης, βορειοδυτικά της Αφρικής).

Το Αμφίβιο Επιθετικό Πλοίο πολλαπλών χρήσεων TCG ANADOLU θα μπορεί να μεταφέρει τα απαραίτητα οχήματα μάχης και υποστήριξης σε περιοχές κρίσης χωρίς την υποστήριξη της βάσης , μεταφέροντας 1 Τάγμα Αμφιβίων δυνάμεων, να συμμετέχει σε αποβατικές επιχειρήσεις με τα αποβατικά σκάφη που φέρει στο εσωτερικό του, και να ενεργεί ημέρα και νυχτα με τα ελικόπτερα που διαθέτει καθώς και με αεροσκάφη Osprey με περιστρεφόμενο ρότορα εφόσον διατεθούν.

Επιπλέον στο TCG ANADOLU, μπορούν να αναπτυχθούν τακτικά αεροσκάφη όπως τα F-35B που έχουν ικανότητα απογείωσης σε μικρές αποστάσεις, ενεργώντας κάθετη απογείωση-προσγείωση, με αποτέλεσμα η Δημοκρατία της Τουρκίας θα είναι σε θέση να μετατρέψει την περιφερειακή της ικανότητα, σε μέσο παγκόσμιας προβολής ισχύος.

Το TCG ANADOLU διαθέτει ιατρείο/νοσοκομείο χωρητικότητας τουλάχιστον 30 κλινών, συμπεριλαμβανομένων 2 χειρουργείων, του εξοπλισμού ακτίνων Χ, των μονάδων οδοντιατρικής θεραπείας, των αιθουσών εντατικής θεραπείας και λοιμώξεων, και θα μπορεί να χρησιμεύσει ως Νοσοκομειακό Πλοίο για ανθρωπιστική βοήθεια επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικά του TCG ANADOLU

Το πλοίο έχει μήκος 231 μέτρα και πλάτος 32 μέτρα και το εκτόπισμα πλήρους φορτίου του πλοίου είναι 27.436 τόνοι.

Έχει μέγιστη ταχύτητα τουλάχιστον 20,5 κόμβων και οικονομική ταχύτητα 16 κόμβων σε μετατόπιση πλήρους φορτίου.

Η εμβέλεια πλεύσης του είναι τουλάχιστον 9.000 ναυτικών μιλίων με πλήρες φορτίο με την οικονομική του ταχύτητα.

Στην δεγαμενή θαλάσσιου νερού που διαθέτει μπορούν να εισέλθουν 4 πλοία LCM (Mechanized Landing Crafts), με 1 άρμα το καθένα.

Στα καταστρώματα οχημάτων μεταφέρονται:

13 άρματα
27 τεθωρακισμένα αμφίβια επιθετικά οχήματα-ZAHA
6 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού-ZPT
33 Διάφορα Οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 15 τρέιλερ
Δυνατότητα μεταφοράς 94 συνδετήρων συνολικά

Στο κατάστρωμα πτητικών μέσων αναπτύσσονται συνολικά 10 ελικόπτερα ή 50 SİHA και το πλοίο θα έχει μεταφορική ικανότητα 1.223 ατόμων.”

 

Η Ελληνική απάντηση
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι δεν γίνεται λόγος για τον τύπο των 50 drones που φέρει το TCG ANADOLU, δηλαδή αν θα είναι τα γνωστά TB-2 ή τα νέα TB-3, αφού το jet-drone Kızılelma, σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Η δυνατότητα που έχει το εν λόγω τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο, να φιλοξενεί έως και 50 drones και να ελέγχει μεταξύ 10 και 15 οπλισμένα ΤΒ-2 ή TB-3 drones ταυτόχρονα, όπου σημειωτέον το κάθε ένα από αυτά μπορούν να παραμείνει στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες, φέροντας ωφέλιμο φορτίο 280 κιλών, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και οκτώ ημιενεργά κατευθυνόμενα πυρομαχικά λέιζερ με βεληνεκές έως 18 χιλιόμετρα, σε συγκερασμό με το γεγονός ότι δύναται να μεταφέρει δύναμη ενός Τάγματος πεζοναυτών, θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά.

Ο λόγος είναι ότι οι Τούρκοι θα μπορούν χάρη στο TCG Anadolu να ενεργήσουν αιφνιδιαστικά προς κατάληψη βραχονησίδων ενδιάμεσων αλλά και κύριων νήσων μας στο Αιγαίο.

Η ύπαρξη πολλών νησιών μας στο Αιγαίο σε συγκερασμό με τις σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες του TCG Anadolu, μας ωθούν στη σκέψη της δημιουργίας μίας μίνι αεροναυτικής Task-Force, με στόχο την διαρκή παρακολούθηση του εν λόγω μίνι αεροπλανοφόρου των Τούρκων .

Τα πλοία επιφανείας του στόλου μας που θα αναλάβουν αυτόν το ρόλο θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με anti-drone σύστημα υποχρεωτικά, τόσο για αμυντικούς όσο και για επιθετικούς λόγους εφόσον απαιτηθεί και το οποίο στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας των μέσων θα επικαλύπτει το ήδη υπάρχον Εθνικό anti-drone σύστημα, το οποίο “σκεπάζει” τον επικράτεια της χώρας μας από το Τριεθνές του Έβρου, μέχρι την Στρογγύλη.

 

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares