Κυριακή , 16 Ιανουαρίου 2022

Τουρκικό κατασκοπευτικό UAV ΑΝΚΑ «σάρωσε» με ραντάρ SAR τη Λέσβο – Κέντρο υποκλοπών της Aselsan στα Κατεχόμενα…. (φωτό)

Τουρκικό UAV Anka εφοδιασμένο με ραντάρ συνθετικής απεικόνισης SAR σάρωνε σήμερα όλη σχεδόν την ημέρα τις ακτές της Λέσβου αλλά και ενδότερα.

Το UAV πραγματοποίησε σήμερα αλλεπάλληλες τροχιές στην περιοχή ανάμεσα στις ακτές της Λέσβου και στις αντίστοιχες τουρκικές πετώντας με ταχύτητα 90 κόμβων σε ύψος 18.300 ποδών «σαρώνοντας» κυριολεκτικά όλη τη Λέσβο στις τοποθεσίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μόλις πριν από 15 ημέρες περίπου η αγγλική έκδοση της Daily Sabah είχε άρθρο με τίτλο: «Το εγχώριο UAV ΑΝΚΑ δοκιμάζει το νέο ραντάρ του στο Αιγαίο».

Στο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Το ραντάρ SAR (σημ. που προμηθεύει η Aselsan) θα μπορεί να πραγματοποιεί αναγνώριση σε ακριβείς θέσεις στο έδαφος, ενώ μπορεί να πραγματοποιήσει συλλογή δεδομένων από στρατηγικούς στόχους όπως λιμένες ή κάθε είδους βάση.

Μπορεί ταυτόχρονα να πραγματοποιήσει ανίχνευση και παρακολούθηση κινούμενων στόχων στο έδαφος.»

Αυτή την αποστολή πραγματοποίησε σήμερα το τουρκικό UAV και όπως φαίνεται από τις εικόνες είναι χαρακτηριστικές οι πολλαπλές τροχιές στην περιοχή ακριβώς απέναντι από τις ακτές της Λέσβου.

Φυσικά τα δεδομένα από το ραντάρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως γεωδαιτικές πληροφορίες για τη δημιουργία ψηφιακών χαρτών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα συστήματα ναυτιλίας πυραύλων cruise όπως ο SOM.

Βέβαια το ANKA διαθέτει και ηλεκτροπτικά συστήματα τα οποία μπορούν σε πραγματικό χρόνο να μεταδώσουν εικόνα στον σταθμό εδάφους.

Σημασία έχει πως τα τουρκικά UAV αλωνίζουν κυριολεκτικά στο Αιγαίο πετώντας για ώρες συλλέγοντας στοιχεία και δεδομένα κάθε είδους, με την Ελλάδα να βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο στις συγκεκριμένες τεχνολογίες και μάλλον από ότι δείχνουν τα πράγματα, και ελλείψη σχετικού ενδιαφέροντος εκεί και θα παραμείνει.

Τεράστιο κέντρο υποκλοπών στήνει η Aselsan στα Κατεχόμενα

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει τον ΚΥΠΕ τον  Ιούλιο ξεκινά τις δραστηριότητές του το κέντρο «ερευνών και ανάπτυξης» το οποίο εγκατέστησε στα κατεχόμενα η τουρκική αμυντική βιομηχανία ASELSAN και επικεντρώνεται στον τομέα των συστημάτων επικοινωνίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος της ASELSAN Μεχμέτ Τσελίκ δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν δοκιμές στις νέες τεχνολογίες που έχουν παραχθεί από την Τουρκία στους τομείς των συστημάτων επικοινωνίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον χώρο του ’τεχνολογικού πανεπιστημίου μέσης ανατολής’ (ODTU) στα κατεχόμενα, το οποίο έχει επιλεχθεί ως κέντρο ερευνών.

Ο Μεχμέτ Τσελίκ ανέφερε ότι η ASELSAN η οποία έχει κάνει τις μεγαλύτερες δαπάνες για την έρευνα και ανάπτυξη στην Τουρκία προσπαθεί να μειώσει την εξωτερική εξάρτηση της Τουρκίας.

Όπως είπε, το κέντρο έρευνας στα κατεχόμενα αποτελείται από ένα χώρο 300 τμ με γραφεία και σχεδιάζεται να επεκταθεί ακόμη παραπάνω. Θα επικεντρωθεί στα συστήματα επικοινωνίας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

“Τον Ιούλιο σχεδιάζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του με δοκιμές στα συστήματα επικοινωνίας”, ανέφερε ο Μεχμέτ Τσελίκ.

“Ο βασικός στόχος των δραστηριοτήτων στον τομέα των δοκιμών είναι να παραχθούν νέα προγράμματα δίνοντας απάντηση στις ανάγκες της Κύπρου, να δημιουργηθεί ικανοποιητική απασχόληση με αυτά τα προγράμματα, να ενταχθεί η ‘τδβκ’ στην διεθνή κοινότητα με αυθεντικά προγράμματα, να ενισχυθεί η οικονομία της ‘τδβκ’ και να αποπληρωθεί το χρέος της ASELSAN στην ‘τδβκ’”, ανέφερε ο Μεχμέτ Τσελίκ.

Σε ερώτηση εάν το ερευνητικό κέντρο στα κατεχόμενα θα στηρίξει τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μεχμέτ Τσελίκ είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη κανένα σχέδιο στήριξης.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!