Κυριακή , 29 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Tουρκική λίρα: Συνεχίζει να κατρακυλά σε χαμηλό ιστορικό ρεκόρ με τις προκλητικές παρεμβάσεις Ερντογάν….

Tουρκική λίρα: Συνεχίζει να κατρακυλά  σε χαμηλό ιστορικό ρεκόρ με τις προκλητικές παρεμβάσεις Ερντογάν....

Τουρκική λίρα:Την στιγμή που ο Ερντογάν προκαλεί σε Ελλάδα για ΑΟΖ ,Κύπρο με Βαρώσια και Αρμενία πολεμώντας με τους Αζέρους η τουρκική λίρα κατρακυλά συνεχώς με τον Ερντογάν να οδηγείται σε απόγνωση 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετά την συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας η οικονομία ματώνει με αποτέλεσμα να οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σε περαιτέρω μέτρα σύσφιξης.Η τουρκική λίρα έφτασε στο νέο χαμηλό όλων των εποχών στα 7,9591 την προηγούμενη βδομάδα και διαπραγματευόταν ξανά το μεσημέρι της Τετάρτης στα 7,9471 στο δολάριο μετά την σχετική της ανάκαμψη την Παρασκευή. Tην Παρασκευή βρισκόταν στο 7,92. Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς σε 10,25% από 8,25% τον περασμένο μήνα για να βοηθήσει την αναχαίτιση της πτώσης της τουρκικής λίρας στα χαμηλότερα επίπεδα και τον έλεγχο του πληθωρισμού του 11,8%.

Ο Ερντογάν και ο μεγάλος εφιάλτης για την τoυρκική λίρα

Η HSBC παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική για την τουρκική λίρα, ακόμη και αν έχει ήδη ξεπεραστεί ο στόχος που έχει θέσει η βρετανική τράπεζα για το τέλος του έτους, το 7,70 έναντι του δολαρίου. Η λίρα, όπως τονίζει, παραμένει ευάλωτη καθώς ο πληθωρισμός παραμένει διψήφιος (11,8% τον Σεπτέμβριο) και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζει να διευρύνεται. Σε ένα τέτοιο μακροοικονομικό σκηνικό, η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική της. Η ιστορία υποδηλώνει ότι κάθε προσπάθεια να σταματήσει η πτωτική τάση της λίρας απαιτεί μια συμβατική νομισματική σύσφιξη, όπως καταλήγει.

Η Wood από την πλευρά της προχώρησε σήμερα σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και στο -5,5% το 2020 καθώς και στο -4,2% το 2021. Αυτό, όπως τονίζει, ενισχύει τις εκτιμήσεις της για συνέχιση της αδυναμίας της λίρας τον επόμενο χρόνο, αν και επισημαίνει ότι η πολύ χαμηλή θέση των ξένων θεσμικών επενδυτών στο νόμισμα ανοίγει την πόρτα σε βραχύβιες ανοδικές εξάρσεις. Επίσης, ενισχύει και την εκτίμησή της για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη της τάξης των 175 μονάδων βάσης, η οποία ωστόσο δεν σηματοδοτεί μια θεμελιώδη αλλαγή στη στρατηγική δανεισμού υπέρ της ανάπτυξης από την κεντρική τράπεζα.

Η Τουρκία συνεχίζει να πολεμάει στο πλευρό των Αζέρων και στέλνει Σύριους μισθοφόρους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι νεκροί μετά τις επιθέσεις των Αζέρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.Η Τουρκία συνεχίζει να μεταφέρει Τζιχαντιστές από την Λιβύη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με σκοπό να νικήσει τους Αρμενίους και να αρπάξει την περιοχή

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares