Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

Τουρκική λίρα: Άλμα 8% μετά τα νέα μέτρα στήριξης που επηρεάζουν χιλιάδες εταιρείες

Τα νέα μέτρα έχουν σκοπό να συμβάλλουν στη στήριξη του νομίσματος, το οποίο κατά τον τελευταίο χρόνο έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας του

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα (27.6.2022) η τουρκική λίρα, μετά την απαγόρευση της χορήγησης δανείων στο τουρκικό νόμισμα σε εταιρείες που κατέχουν πολύ μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα, που ανακοίνωσε η τραπεζική ρυθμιστική Αρχή της Τουρκίας.

Η άνοδος για την τουρκική λίρα είχε ξεκινήσει από την Παρασκευή, ενώ μέχρι σήμερα το πρωί το νόμισμα είχε καταγράψει άλμα περίπου 8% στις 16,01 λίρες έναντι του δολαρίου, έχοντας κλείσει την Πέμπτη (23.6.2022) στις 17,35 λίρες ανά δολάριο.

Ωστόσο, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας η τουρκική λίρα διέγραψε κάποια από τα κέρδη της, υποχωρώντας ελαφρώς στις 16,5 λίρες ανά δολάριο.

Όπως επισημαίνει το CNBC, οι κινήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τα ανάμικτα συναισθήματα των επενδυτών σε ό,τι αφορά τη νέα απαγόρευση χορήγησης δανείων, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες στην Τουρκία που θέλουν να λάβουν δάνεια σε τουρκική λίρα, θα πρέπει να πουλήσουν ένα επαρκές ποσό του συναλλάγματός τους για να αγοράσουν λίρες -γεγονός που συμβάλλει στη στήριξη του νομίσματος, που τον τελευταίο χρόνο έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας του.

Το μέτρο αυτό έχει σκοπό να στηρίξει την τουρκική λίρα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποδυναμωθεί δραματικά, καθώς μετά από εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αρνήθηκε να αυξήσει τα επιτόκια, ώστε να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares