Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024

Τουρκικά ΜΜΕ: «Αιτία πολέμου» οι δηλώσεις Δένδια για τα 12 ν.μ. ανατολικά της Κρήτης

Μιλούν για πρόκληση λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών – Φτάνουν στο σημείο να υποστηρίξουν πως η Ελλάδα βάζει στο στόχαστρο… τα τουρκικά νησιά!

Με το χρόνο για την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη να μετράει αντίστροφα, τουρκικά ΜΜΕ στοχοποιούν στα σημερινά δημοσιεύματά τους, τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Τα όσα δήλωσε από το βήμα της Βουλής, πως η χώρα μας όχι μόνο θα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης, αλλά διατηρεί το δικαίωμά της να πράξει το ίδιο και στο Αιγαίο Πέλαγος, αποτελούν «κόκκινο» πανί για την Άγκυρα, που μέσω των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ ξιφουλκεί σήμερα κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Τα περισσότερα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, χαρακτηρίζουν «σκάνδαλο» και «πρόκληση» τις δηλώσεις του κ. Δένδια, για το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, υπενθυμίζοντας με νόημα πως αποτελεί -στην περίπτωση του Αιγαίου Πελάγους- αιτία πολέμου.

Χαρακτηριστικοί τίτλοι δημοσιευμάτων:

 

«Προκλητική προσέγγιση από την Ελλάδα! Η Τουρκία θυμίζει το casus belli» γράφει η Μιλλιέτ, σχολιάζοντας πως οι δηλώσεις Δένδια υπονομεύουν τις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες, πριν αυτές ξενικήσουν επίσημα στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γενί Τσαγ, «παίρνει τα όπλα», υποστηρίζοντας πως : «Η απόφαση της Ελλάδας ξεκινά πόλεμο» και προβάλλοντας τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για επικείμενη αύξηση των χωρικών υδάτων νότια και Ν.Α. της Κρήτης.

«Αιτία πολέμου. Ακραία κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα, λίγο πριν τις συνομιλίες» είναι ο τίτλος της Τακβίμ που αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για χωρικά ύδατα και ελληνική μειονότητα Ίμβρου και την απάντηση που έδωσε -σε σκληρό τόνο- το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε προκλητικά στο κοινοβούλιο πως τα χωρικά ύδατα είναι «κυρίαρχο θέμα» και πως η Ελλάδα δεν θα τα διαπραγματευτεί με κανέναν. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας είχε προειδοποιήσει ομόφωνα το 1995, πως αποτελεί «casus belli» αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο» λέει το δημοσίευμα του ahaber.com, με τίτλο: «Ανακοίνωση σκάνδαλο από την Ελλάδα, έβαλαν στο μάτι τουρκικά νησιά».

ΠΗΓΗ

Shares