Δευτέρα , 28 Νοεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Τουρκικά F-16 κτύπησαν Ρωσική βάση στην Συρία – Καμπάνα από Αμερικανούς

Τέλος τα “στραβά μάτια” από ΗΠΑ σε νέους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη Συρία- ”Απειλούνται τα στρατεύματα μας”


Νέα τουρκική πρόκληση – μετά το 2015 και την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού Su-24 με δύο νεκρούς Ρώσους πιλότους – αφού η τουρκική πολεμική αεροπορία κτύπησε Ρωσική βάση, προκαλώντας ζημιές και τραυματίζοντας ένα Ρώσο αξιωματικό.

 

«Τουρκικό χτύπημα έπληξε μια κουρδική θέση μέσα σε μια ρωσική βάση στη Συρία, την Τετάρτη σκοτώνοντας έναν μαχητή», δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος, καθώς η Τουρκία ασκούσε αεροπορική επίθεση εναντίον κουρδικών στόχων στη Συρία και το Ιράκ.

 

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τραυμάτισε επίσης, τρεις μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων, ενός βασικού συμμάχου του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού που μάχεται την εξτρεμιστική οργάνωση ISIS στην περιοχή, δήλωσε ο αξιωματούχος των SDF Farhad Shami.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, δήλωσε ότι ένας Ρώσος στρατιωτικός τραυματίστηκε επίσης στην επίθεση, η οποία ήρθε μια ημέρα μετά από παρόμοια φονική επίθεση σε άλλη βάση στη βορειοανατολική Συρία, που χρησιμοποιείται από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η Ρωσία, έχει στρατεύματα στη Συρία από τότε που παρενέβη υπέρ του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2015.

Οι κύριες βάσεις της βρίσκονται στα βορειοδυτικά, αλλά από το 2019 έχει επίσης στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία που λειτουργούν ως φραγμός μεταξύ τουρκικών και κουρδικών δυνάμεων.

 

Τα αμερικανικά στρατεύματα σε κίνδυνο

Το Πεντάγωνο προειδοποίησε την Τετάρτη ότι, οι αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, θέτουν σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα και απειλούν να υπονομεύσουν την πολυετή πρόοδο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ, που εργάζονται στη Συρία με τοπικούς εταίρους για να νικήσουν το ISIS και να διατηρήσουν την κράτηση περισσότερων από δέκα χιλιάδων κρατουμένων του ISIS», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ σε δήλωσή του.

Τα σχόλια του Ράιντερ, σηματοδοτούν την πιο έντονη καταδίκη από τις ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και το Ιράκ, οι οποίες ξεκίνησαν με μεγάλες αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί, καθώς τουρκική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τα περίχωρα μιας βάσης που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του Μαζλούμ, έξω από τη συριακή πόλη Χασάκα.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, το χτύπημα έγινε σε απόσταση 300 μέτρων από το αμερικανικό προσωπικό στην κύρια βάση των ΗΠΑ στην περιοχή, η οποία ήταν γνωστό στο παρελθόν ότι φιλοξενούσε αντιπροσωπείες του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέπτονταν τη Συρία, για συναντήσεις με εκπροσώπους της αυτόνομης διοίκησης της περιοχής που υποστηρίζεται από τις SDF.

Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία και υποστηρίζουν τους Κούρδους SDF, μια ομάδα που στοχεύει η Τουρκία στις επιθέσεις της. Παραμένει ασαφές εάν το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό, βρισκόταν στην περιοχή την ώρα του χτυπήματος. Αξιωματούχοι της άμυνας δήλωσαν ότι, δεν τραυματίστηκε κανένα αμερικανικό προσωπικό, αλλά οι SDF ανέφεραν ότι δύο από τους μαχητές τους σκοτώθηκαν.

 

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares