Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Τουρκία:Νέες καταγγελίες από την αντιπολίτευση- Ο Ερντογάν “έβαλε χέρι” και στα μερίσματα της Τράπεζας Εργασίας

Τουρκία:Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας αποκάλυψε ότι τα σωρευμένα μερίσματα αξίας περίπου 3,7 δισεκατομμυρίων λιρών (435 εκατομμύρια δολάρια) που καταβλήθηκαν από την İşbank, μίας από τις μεγαλύτερες εισηγμένες τράπεζες της χώρας, έχουν μεταφερθεί σε έναν λογαριασμό που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Bloomberg που αναφέρει το capital.gr


Ο βουλευτής του CHP, Μουράτ Εμίρ είπε ότι τα μερίσματα θα έπρεπε να είχαν διοχετευτεί στην Ένωση Τουρκικής Γλώσσας και στην Ένωση Ιστορίας της Τουρκίας· Αντ’ αυτού μεταφέρθηκαν σε έναν ενιαίο λογαριασμό Υπουργείου Οικονομικών.

“Κάτω τα χέρια σας από τη διαθήκη του Ατατούρκ”, είπε ο Εμίρ. “Αυτά είναι αυτόνομα ιδρύματα”.

Το CHP κληρονόμησε μερίδιο 28,09% στην İşbank από τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ, του οποίου η διαθήκη ορίζει ότι τα μερίσματα πηγαίνουν στην Ένωση Τουρκικής Γλώσσας και στην Ένωση Τουρκικής Ιστορίας.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Ερσόι επιβεβαίωσε στις 2 Νοεμβρίου ότι τα μερίσματα μεταφέρονται σε έναν λογαριασμό από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει “βάλει χέρι” στις πληρωμές. Ο Ερσόι είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για μια “νομική ρύθμιση” πάνω στο θέμα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η μεταβίβαση των μετοχών του CHP στην İşbank υπήρξε από καιρό στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το 2019 ότι η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί “αργά ή γρήγορα”, ενώ τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους είπε ότι το ζήτημα δεν θα καθυστερήσει πλέον.

 

ΠΗΓΗ

 

Shares