Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Τουρκία: «Ζητά τα ρέστα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την νηοψία στο τουρκικό πλοίο

Η Τουρκία κάλεσε τους πρεσβευτές της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Άγκυρα για να τους επιδώσει νότα διαμαρτυρίας για την απόπειρα νηοψίας, από γερμανική φρεγάτα σε τουρκικό φορτηγό πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα της Λιβύης…

Το τουρκικό πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία κατηγόρησε την Τουρκία ότι εμπόδισε τις γερμανικές δυνάμεις που μετέχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή Irini να ελέγξουν το πλοίο, ενώ η Άγκυρα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας -συμπεριλαμβανομένων και τέτοιων περιστατικών – βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας «έχει καταστήσει σαφές ότι αισθανόμαστε την συμπεριφορά της Τουρκίας από πολλές απόψεις ως προβληματική. Αυτό το θέτουμε τακτικά στην Τουρκία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Αντρέα Ζάσε, δεν θέλησε ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σχετικά, να εκφραστεί σε ό,τι αφορά «το νόημα της συμμετοχής της Τουρκίας» στο ΝΑΤΟ.

«Πρέπει όμως να επαναλάβουμε ότι πήραμε πολλές φορές θέση σχετικά με την συμπεριφορά της Τουρκίας», τόνισε η κυρία Ζάσε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη αντίδραση του Βερολίνου, δήλωσε: Δεν μπορώ να κάνω εικασίες, αλλά μπορώ να σας πω ότι συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Και εκεί σίγουρα θα τεθούν και περιστατικά αυτού του είδους».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Shares