Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Τουρκία: Υστεροβουλία πίσω από την αποκατάσταση Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Συρία

Οι εργασίες της Άγκυρας για την ανακαίνιση εκκλησιών στη Συρία αντιμετωπίζονται με δυσπιστία και κατηγορίες για κίνητρα ύπουλου χαρακτήρα. (Στη φωτογραφία, ο μισαλλόδοξος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία, κάτω από το βλέμμα της Παναγίας…).

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας υπερηφανεύτηκε πρόσφατα για τα έργα αναστήλωσης και συντήρησης στη Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία Μαρ Τούμα στην πόλη Ρας αλ-Αΐν. Ωστόσο, οι επικριτές χαρακτηρίζουν την εμπλοκή των Τούρκων με την τοπική εκκλησία ως “προπέτασμα καπνού” και τη συνδέουν άμεσα με την επιθυμία της Άγκυρας να προωθήσει μια καλύτερη εικόνα της στη Δύση.

Στα μέσα Ιουλίου, η Χριστιανική οργάνωση αρωγής και νομικής υποστήριξης International Christian Concern, (ICC), καθώς και πολλοί άλλοι οργανισμοί συμμετείχαν στη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για τη Θρησκευτική Ελευθερία. Η συνάντηση περιελάμβανε συζητήσεις για τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στον “παράδεισο” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η θρησκευτική καταπίεση στην Τουρκία εκδηλώνεται με σωρεία τρόπων και μεθόδων.

Turkey repairs Syriac Orthodox church in northeast Syria

Στιγμιότυπα από τις εργασίες ανακαίνισης

Στα μέσα καταδίωξης περιλαμβάνονται η απέλαση μελών των χριστιανικών μειονοτήτων, η καταστροφή εκκλησιών, οι περιορισμοί και η σκληρή ρητορική από φατρίες, οι οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία. Η Άγκυρα προχωρά σε ενέργειες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό με παραδείγματα το Αζερμπαϊτζάν και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Λιβύη, το Ιράκ και την Κύπρο.  Στα βασικά θέματα, που ανακοινώθηκαν πριν από τη σύνοδο κορυφής,  η Τουρκία φαίνεται να προβάλλει τον εαυτό της σαν “προστάτη” των μειονοτήτων.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Σύροι Χριστιανοί για την Ειρήνη υπογράμμισε χαρακτηριστικά: “Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να αλλάξει αυτήν την εικόνα. Η αλλαγή απαιτεί επιμελή δουλειά, όχι μόνο κενές χειρονομίες. Οι θρησκευτικές ελευθερίες δεν περιορίζονται στην κατασκευή και στην ανακαίνιση εκκλησιών. Απαιτούν εγγύηση δικαιωμάτων και ελευθεριών…Η αποκατάσταση και η διατήρηση των εκκλησιών από την Άγκυρα δεν θα αλλάξει την πολιτική της απέναντι στη θρησκεία ούτε θα τη φέρει σε κατάσταση ελευθερίας και δημοκρατίας.”

Assad sends troops to confront Turkish forces | The Times

H πόλη Ρας αλ-Αΐν στα βορειοανατολικά της Συρίας 

Οι “πολυδιαφημισμένες” ενέργειες της Τουρκίας για την προστασία της Χριστιανικής μειονότητας έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα χρόνια καταπίεσης της κοινότητας.  Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται η σύλληψη και φυλάκιση ιερέα που κατηγορήθηκε ότι φιλοξενούσε μέλη του ΡΚΚ, (του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος), σε μοναστήρι. 

Πριν το 2021, η Ρας αλ-Αΐν είχε περισσότερες από 210 χριστιανικές οικογένειες. Σήμερα, παραμένουν μόνο 14 χριστιανοί, αφού αρκετοί έφυγαν για δεύτερη φορά μετά τη στρατιωτική επιχείρηση Peace Spring, τον Οκτώβριο του 2019, της οποίας ηγείτο η Τουρκία. 

Πηγή: Persecution.org – International Christian Concern, (ICC)

Του ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares