Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Τουρκία: Τα σχολεία προωθούν σε μαθητές το τζιχάτ

Το βιβλίο μαθημάτων θρησκευτικών της 12ης τάξης που χρησιμοποιείται σε δημόσια σχολεία στην Τουρκία προωθεί το ένοπλο τζιχάντ.

Το εγχειρίδιο αντανακλά την επικρατούσα ιδεολογία του Ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά τη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ τα τελευταία 20 χρόνια. Η έκδοση του 2019, με συγγραφείς των Abdullah Açık, Veli Karataş και Mustafa Yılmaz, εκδόθηκε από το κυβερνητικό τυπογραφείο σε δύο τόμους και διανεμήθηκε με τον τίτλο «Βασικές αρχές των θρησκευτικών πεποιθήσεων του Ισλάμ».

Το βιβλίο τονίζει ότι το ένοπλο τζιχάντ είναι υποχρεωτικό για όλους τους μουσουλμάνους και σημειώνει ότι «Σήμερα, η έννοια του τζιχάντ συνδέεται με κακά παραδείγματα, ειδικά από τους αντιπάλους του Ισλάμ». Ισχυρίζεται ότι το τζιχάντ αντιμετωπίζεται από τους αντιπάλους του Ισλάμ ως κάτι κακό και κάτι που πρέπει να αποφεύγεται, προσθέτοντας ότι οι Μουσουλμάνοι δυσφημίστηκαν σκόπιμα από αυτούς τους αντιπάλους για τζιχάντ. Το βιβλίο αγνοεί εντελώς τη χρήση του τζιχάντ από τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν κάνει ούτε μία αναφορά στην Αλ Κάιντα, το ISIS ή άλλες βίαιες τζιχαντιστικές ομάδες που κάνουν κατάχρηση της έννοιας για φόνο, λεηλασία, βιασμό και άλλα εγκλήματα.

Όχι μόνο αυτές οι ομάδες παραβλέφθηκαν στο υποκεφάλαιο που ασχολείται με το τζιχάντ, αλλά δεν αναφέρθηκαν επίσης σε άλλο υποκεφάλαιο που εστιάζει συγκεκριμένα στην τρομοκρατία. Περιγράφει τους ιδρυτές της Οθωμανικής εποχής ως ανθρώπους που έκαναν το τζιχάντ τρόπο ζωής και λέει ότι ποτέ δεν δίστασαν να δώσουν τη ζωή τους στον αγώνα των τζιχαντιστών στο όνομα του Αλλάχ. Δηλώνοντας ότι το τζιχάντ θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου, το βιβλίο περιγράφει τη δραστηριότητα των τζιχαντιστών ως μία από τις ευθύνες που πρέπει να εκπληρώσει κάθε μουσουλμάνος άνδρας και γυναίκα.

 

πηγή: nordicmonitor.com

Shares