Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Τουρκία: Συνομιλίες με ΗΠΑ για αγορά πυρηνικών αντιδραστήρων

Σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για αγορά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων βρίσκεται η τουρκική κυβέρνηση και ιδιωτικές εταιρείες της χώρας, στο πλαίσιο της απομάκρυνσής της από τον άνθρακα.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο ανώτερος σύμβουλος για την εμπορική ανταγωνιστικότητα στην πυρηνική ενέργεια στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζάστιν Φρίντμαν, «υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια ως τρόπο αντικατάστασης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα».

Πυρηνική ενέργεια: Γιατί την προτιμούν οι μεγιστάνες της τεχνολογίας

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει περιθώριο για την αγορά έως και 35 μικρών αντιδραστήρων, γνωστών ως SMRs, προσθέτοντας ότι το ερώτημα που τίθετα τώρα είναι πώς θα συνεργαστούν οι δύο κυβερνήσεις για να ανοίξουν τον δρόμο για τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων.

Οι κατασκευαστές SMR στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τη NuScale Power Corp. και την TerraPower LLC που υποστηρίζεται από τον Bill Gates.

Τα SMR παράγουν συνήθως εκατό μεγαβάτ ή λίγο περισσότερα, περίπου το ένα δέκατο της δυναμικότητας των συμβατικών αντιδραστήρων.

Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ πραγματοποιούνται την ώρα που η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom πλησιάζει στην ολοκλήρωση του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu στη Νότια Τουρκία.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται επίσης για ένα δεύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με τη Rosatom που ενδέχεται να κατασκευαστεί στη Σινώπη, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Η Τουρκία διαθέτει 68 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οι οποίοι κάλυψαν περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και η χώρα στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2053.

 

ot.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares