Κυριακή , 20 Ιουνίου 2021

Τουρκία: Πρόσω ολοταχώς για επιχειρησιακή χρήση μη επανδρωμένου θαλασσίου οχήματος (βίντεο)

Έτοιμο για δοκιμές με πραγματικά πυρά είναι το μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα (SIDA), η πρώτη πλατφόρμα της σειράς ULAQ, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. (Στη φωτογραφία καλλιτεχνική απεικόνιση μελλοντικού αντιτορπιλικού μη επανδρωμένου θαλασσίου οχήματος που σχεδιάζει η Άγκυρα.)

Το πρωτότυπο σκάφος, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται στην Αττάλεια από τα ναυπηγεία Ares και τον όμιλο Meteksan Defense πριν από τρία χρόνια, ολοκληρώθηκε. Το SIDA έχει ακτίνα δράσης 400 χιλιόμετρων (249 μιλίων) και ταχύτητα 65 χιλιομέτρων, (40 μιλίων). Το σκάφος είναι επίσης εφοδιασμένο με εγχώριας παραγωγής συστήματα κωδικοποιημένων επικοινωνιών και όρασης ημέρας και νύχτας.

Ενώ το SIDA μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές συγκέντρωσης πληροφοριών (σ.σ. μεταφέροντας προσωπικό), διαθέτει σύστημα εντολών και ελέγχου που επιτρέπει την τηλεκατεύθυνσή του. Το όχημα φέρει μακράς ακτίνας βλήματα κατά αρμάτων μάχης, βλήματα τα οποία αναπτύχθηκαν από την επίσης τουρκική εταιρεία Roketsan.

Παρακολουθείστε το βίντεο:

O Ουτκού Αλάντς, εκτελεστικός διευθυντής των ναυπηγείων Ares, μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ανακοίνωσε ότι το πρωτότυπο είναι έτοιμο για χρήση. Η προσομοίωση των βαλλιστικών πληγμάτων ήταν επιτυχής, πρόσθεσε ο Αλάντς για να συνεχίσει λέγοντας ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος περιλαμβάνει βολές με πραγματικές πολεμικές κεφαλές. Οι δοκιμές θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

ARES Tersanesi Genel Müdürü Utku Alanç oldu

Ο Ουτκού Αλάντζ

Ο ίδιος εξηγεί ότι προτεραιότητα είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό, ωστόσο, υπογραμμίζει ο Αλάντς, δεν εμποδίζει τις εξαγωγές του SIDA προς φιλικές και συμμαχικές χώρες. H προώθησή του σε αγορές του εξωτερικού θα ξεκινήσει σε συμφωνία με τη σχετική αδειοδότηση που θα παρέχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. “Έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε πάνω από 50 πλοιάρια ετησίως, τα οποία θα είναι αμέσως έτοιμα για χρήση,” καταλήγει ο Αλάντς.

İTO Haber - MOBİL : "SİDA Mavi Vatan için hazır"

Ο Ερντάλ Τορούν

Ο Ερντάλ Τορούν, αντιπρόεδρος της εταιρείας Meteksan Defense, επισήμανε ότι το όχημα παράγεται για τη διασφάλιση της “Γαλάζιας Πατρίδας” της Τουρκίας, συνδυάζοντας την εμπειρία των δύο ομίλων. Ο όρος “Γαλάζια Πατρίδα” αναφέρεται στα κυριαρχικά θαλάσσια δικαιώματα της Άγκυρας στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και στο Αιγαίο.

σ.σ. Πώς είναι δυνατόν οι κάτοικοι της στέπας της Μογγολίας να μιλούν για θάλασσα, όταν οι πρόγονοί τους δεν είχαν δει ποτέ το υγρό στοιχείο; Για “Γαλάζια Πατρίδα” μπορούν να μιλούν μόνο οι Έλληνες, λαός θαλασσοπόρων από αρχαιοτάτων χρόνων με έντονη κοινωνική, εμπορική, οικονομική και πολιτισμική/εκπολιτιστική παρουσία στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στον Εύξεινο Πόντο και όχι μόνο…

Πηγή: Anadolu Agency

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares