Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Τουρκία-Ουκρανία για τη ναυπήγηση κορβέτας και ανάπτυξη UAV: Ρωσική δυσφορία…

Σε μια ακόμη απόδειξη των ορίων της σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, επιβεβαιωμένες πληροφορίες που επανέρχονται στο προσκήνιο, αναφέρουν ότι υπάρχει ενεργός εμπλοκή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα (Project 58250) ναυπήγησης και εξοπλισμού των νέων κορβετών για το ουκρανικό Ναυτικό, κλάσης “Volodymyr the Great”. Αυτό θα είναι και το όνομα του πρώτου πλοίου που θα ναυπηγηθεί.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έχει από πέρσι εξαγγείλει την πρόθεση επανέναρξης του προγράμματος ναυπήγησης τεσσάρων τουλάχιστον κορβετών, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσουν σε πολλά το πρότυπο του τουρκικού “εθνικού πλοίου”, της κορβέτας MILGEM (κλάση ADA). Θεωρητικά, το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2011, όμως επί της ουσίας η πρόοδος ήταν από μηδενική έως ελάχιστη…

Το πρόγραμμα αυτό, ευελπιστεί η Άγκυρα, να αποτελέσει ένα είδος “μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης” ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια ακόμη ευκαιρία για την Τουρκία να δώσει στους Αμερικανούς “φιλοδυτικά διαπιστευτήρια”, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, μια ακόμη ευκαιρία να διαφημίσει στην Ουάσιγκτον τη στρατηγική σημασία του τουρκικού χώρου στο πλαίσιο της στρατηγικής της Δύσης εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Βέβαια, αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα είναι το “τα καλά και συμφέροντα”. Η Ουκρανία αποτελεί μια από τις καλύτερες εναλλακτικές επιλογές για τους Τούρκους, καθώς προωθείται από πολλές δυτικές χώρες εξοπλιστικό εμπάργκο.

Για παράδειγμα, η σχετική πρωτοβουλία του Καναδά, προκαλεί προβλήματα στην εξέλιξη των τουρκικών προγραμμάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με την πρόθυμη Ουκρανία να προβάλλει ως μια από τις ελάχιστες εναλλακτικές επιλογές.

Όπως έγινε γνωστό από ένα μόλις χθεσινό δημοσίευμα, η καναδική Bombardier, ανέστειλε για τους Τούρκους την παράδοση αεροκινητήρων που χρησιμοποιούνται σε μη επανδρωμένα αεροχήματα.

defence-point.gr

Shares