Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Τουρκία: Οργισμένη αντίδραση για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο

Την έντονη δυσαρέσκειά της εκφράζει η Τουρκία για την απόφαση των ΗΠΑ να άρει το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.

Η απόφαση των ΗΠΑ ανατρέπει το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο το οποίο ισχύει από το 1987, και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται πως επί Τραμπ είχε αποφασιστεί η μερική άρση, ωστόσο τώρα είναι ολική.

Όπως ανέφερε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως καταδικάζει την απόφαση, αναφέροντας πως έρχεται σε αντίθεση με την αρχή ισότητας στο νησί.

Υποστηρίζει πως αυτό θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη και θα κάνει πιο δύσκολη την επίλυση του Κυπριακού.

Μάλιστα εξαπολύει και έμμεσες απειλές, λέγοντας πως η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στην Κύπρο και πως… υπονομεύεται η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι προβλέπει η απόφαση
Με τη σημερινή απόφαση η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά στην ομαλοποίηση των αμυντικών της σχέσεων με τη Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση όπλων. Παρόλα αυτά όμως, η άρση του εμπάργκο θα συνεχίσει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση, καθώς ο νόμος «East Med Act» του 2019 και ο Νόμος για το Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) για το έτος 2020 προβλέπουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να πιστοποιεί στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να συνεργάζεται με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ελέγχει κάθε χρόνο ότι η κυπριακή κυβέρνηση:

· Συνεργάζεται για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πάνω στους κανονισμούς για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική εποπτεία.

· Συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια ρωσικών πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η σημερινή απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα επιπλέον βήμα που αντανακλά την συνεχώς αυξανόμενη σημασία που αποδίδει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στις σχέσεις με την Κύπρο αλλά και τη στενότερη αμυντική συνεργασία που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια στη βάση του νομοσχεδίου «East Med Act».

newsit.gr

Shares