Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Τουρκία: Οι πρώτες λεπτομέρειες για τις εκλογές της 14 Μαΐου

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν στις 14 Μαΐου, συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου (11.03.2023) το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Η γειτονική χώρα μπήκε και επίσημα, σήμερα, σε προεκλογική περίοδο και -όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου- στις εκλογές στην Τουρκία θα συμμετάσχουν 36 κόμματα. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί της Κυριακής 14 Μαΐου και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.

Δεύτερος ο Ερντογάν και σε νέα δημοσκόπηση
Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση, αυτή την φορά της εταιρείας Aksoy καταγράφει απώλειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ταυτόχρονα άνοδο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου σε 26 επαρχίες, σε δείγμα 1.537 ατόμων, η Λαϊκή Συμμαχία συγκέντρωσε 38,2%, ενώ η Συμμαχία του Έθνους (σ.σ. αντιπολίτευση) πήρε προβάδισμα με 44,1%.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι, στις αρχές του 2018 εγκρίθηκε ο νέος εκλογικός νόμος που ευνοεί τις πολιτικές συμμαχίες. Βάσει αυτού, για τα κόμματα που συμμετείχαν ως μέρη συμμαχίας δεν ίσχυσε το εκλογικό όριο του 10% και άρα είχαν περισσότερες ευκαιρίες να κερδίσουν έδρες.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2018, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση της Λαϊκής Συμμαχίας με τα κόμματα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).
Η Συμμαχία του Έθνους είναι μια συμμαχία της αντιπολίτευσης που σχηματίστηκε την 1η Μαΐου 2018, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (Iyi Parti), το Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi) και το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Partisi).

 

newsIT.gr

Shares