Σάββατο , 23 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Τουρκία: Ο Ερντογάν “σφυρίζει” αδιάφορος – Η οικονομία μπροστά στο φάσμα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης

Ασφυκτικά τα δεδομένα για την τουρκική οικονομία, οι νέες ισοτιμίες της λίρας σε σχέση με τα λεγόμενα “σκληρά” νομίσματα φέρνουν πονοκέφαλο στον “σουλτάνο”


Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας υπερδιπλασιάστηκε στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν και οι εξαγωγές μειώθηκαν.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% ετησίως στα 21,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου την Τετάρτη. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1% στα 16,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία σημείωσε εμπορικό έλλειμμα 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Οι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία αναζητούν σημάδια μείωσης του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο συνέβαλε στην απότομη αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, αφού η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να βοηθήσει στην υπεράσπιση της λίρας. Το ευρύτερο χάσμα τρεχουσών συναλλαγών πιέζει την αξία της λίρας, επειδή η Τουρκία πρέπει να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα μέσω των εσόδων από σκληρά νομίσματα, όπως τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία έχουν μειωθεί φέτος λόγω της πανδημίας COVID-19.
Η λίρα μειώθηκε κατά 0,2 τοις εκατό σε 7,83 ανά δολάριο μετά την κυκλοφορία των δεδομένων, εγκαταλείποντας τα προηγούμενα κέρδη.

Η Τουρκία σημείωσε εμπορικό έλλειμμα 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,5% στα 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,6% στα 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Τούρκοι αγοράζουν περισσότερα αγαθά από το εξωτερικό αφού η κυβέρνηση ενθάρρυνε τις τράπεζες να δανείζουν κάτω από τα επιτόκια της αγοράς, με αποτέλεσμα την άνθηση του δανεισμού. Ορισμένοι Τούρκοι πολίτες αγόρασαν επίσης εισαγόμενο χρυσό για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους μετά την πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου φέτος.
“Όχι μόνο η Τουρκία υποφέρει από την απώλεια βασικών εσόδων από τον τουρισμό, αλλά το εμπορικό έλλειμμα συνεχίζει να επιδεινώνεται, παρά την ασθενέστερη λίρα”, δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. ”

Οι εισαγωγές χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων και πολύτιμων λίθων αυξήθηκαν κατά 59% ετησίως στα 2,66 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο, ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 41% στα 2,63 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 33% στα 3,13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν τον περασμένο μήνα λόγω της ζήτησης στην Ευρώπη, η οποία έχει επηρεαστεί αρνητικά από ένα δεύτερο κύμα COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Ρουσάρ Πεκκάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς του σε 15% από 8,25% από τον Σεπτέμβριο για να βοηθήσει στη διακοπή της πτώσης της λίρας και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό του 11,9%. Οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν τη ζήτηση για δάνεια και θα ενθαρρύνουν τους Τούρκους να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε λίρες.

“Δίνει την επιλογή στην κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική σφιχτή για να προσπαθήσει να περιορίσει την εγχώρια ζήτηση για εισαγωγές και να δώσει ελπίδα στη λίρα”, δήλωσε ο Ash. “Τα μέτρα αυτά πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, ελπίζουμε ότι τα εμβόλια κατά του COVID θα σώσουν την τουριστική περίοδο του 2021.”

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares