Σάββατο , 5 Δεκεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Τουρκία: Ο Ερντογάν σε πανικό -«Ξήλωσε» τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μετά την πτώση της λίρας

Τουρκία: Ο Ερντογάν σε πανικό -«Ξήλωσε» τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μετά την πτώση της λίρας

Τουρκία:Πέφτει η λίρα και ο Ερντογάν βρίσκεται σε πανικό .Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε από το πόστο του τα ξημερώματα του Σαββάτου τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ και τον αντικατέστησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ μετά από το νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ στο οποίο υποχώρησε η τουρκική λίρα.

Η απόφαση αντικατάστασης του Ουισάλ ελήφθη με προεδρικό διάταγμα και δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η τουρκική λίρα έκλεισε στα 8,5445 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή μετά από ένα χαμηλό ρεκόρ των 8,58. Έχει αποδυναμωθεί στο 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.

Ο Ουισάλ είχε οριστεί διοικητής τον Ιούλιο του 2019 αντικαθιστώντας τον Μουράτ Τσετίνκαγια.

Ο Νατσί Αγκμπάλ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.

 

Χαρακτηριστικό είναι πως παρά τις εξαγγελίες του για νέες έρευνες στην περιοχή ακόμη και γεωτρήσεις, η τουρκική λίρα πέφτει σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν μία διολίσθηση της τουρκικής οικονομίας αφού πλέον η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου και όλα αυτά μέσα σε λίγους μόνο μήνες το 2020.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, όμως, δεν σχολιάζει μόνο τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και αυτές της οικονομίας, δηλώνοντας το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η Τουρκία διεξάγει οικονομικό πόλεμο ενάντια στο «τρίγωνο του διαβόλου, με τα επιτόκια, την ισοτιμία και τον πληθωρισμό».

 

Η ένταξη μεταξύ Τουρκίας, Ε.Ε. και ΗΠΑ επιτείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τους οικονομικούς χειρισμούς του Ερντογάν. Ειδικότερα, εκφράζονται ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, καθώς ο ίδιος ο Ερντογάν αυτοαποκαλείται «πολέμιος» των υψηλών επιτοκίων.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares