Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Τουρκία: Ο εισαγγελέας ζήτησε τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του Ιμάμογλου

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε σήμερα από δικαστήριο να καταδικάσει για προσβολή δημόσιων αξιωματούχων τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και να επιβάλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σ’ αυτόν τον δημοφιλή πολιτικό αντίπαλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως η υπόθεση αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο.

Ο 52χρονος Ιμάμογλου, που δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, δικάζεται για μια ομιλία το 2019 για τις δημαρχιακές εκλογές που ακυρώθηκαν εκείνη τη χρονιά, στην οποία είπε πως εκείνοι που έλαβαν την απόφαση για επανάληψη των εκλογών ήταν “ηλίθιοι”.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ιμάμογλου θα ήταν μια ισχυρή πρόκληση για τον Ερντογάν, αν ο πρώτος θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει επιλέξει ακόμη προεδρικό υποψήφιο.

Το δικαστήριο ανέβαλε τη συνεδρίαση προκειμένου να αξιολογήσει το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης για την εξαίρεση του δικαστή. Όρισε την επόμενη ακροαματική διαδικασία για τις 14 Δεκεμβρίου. Το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο Ιμάμογλου επιφέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

“Το γεγονός ότι (ο εισαγγελέας) εξέφρασε γνώμη χωρίς εξέταση του αιτήματός μας για εξαίρεση του δικαστή αντίκειται στους νομικούς διαδικαστικούς κανόνες και αυτό δείχνει πως ήρθαν προετοιμασμένοι με την απόφαση”, δήλωσε ο Γκιοκχάν Γκιουναϊντίν, δικηγόρος του Ιμάμογλου.

Τυχόν ποινή φυλάκισης ή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα πρέπει να επικυρωθεί από εφετείο, παρατείνοντας ενδεχομένως τη διαδικασία πέρα από την ημερομηνία των εκλογών, που θα πρέπει να διεξαχθούν όχι αργότερα από τον Ιούνιο του 2023.

Ο κυβερνήτης της περιοχής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγόρευε τις διαδηλώσεις στην περιοχή για τη σημερινή ημέρα ενώ αστυνομικοί απέκλεισαν τους δρόμους κοντά στο δικαστήριο, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε υποστήριξη του Ιμάμογλου σε μια πλατεία της πόλης σε απόσταση περίπου 2 χλμ., η οποία είχε εξαιρεθεί από την απαγόρευση. Το πλήθος κρατούσε πανό του κόμματός του και φώναζε “δεν θα είσαι ποτέ μόνος”.

“Ντρέπομαι γι΄αυτό το δικαστήριο. Δεν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει λιγότερο”, δήλωσε ο Ιμάμογλου σε μια συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Fox TV σήμερα το πρωί.

Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών του 2023 θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Ιμάμογλου και άλλων στην αντιπολίτευση να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον Ερντογάν και στο κόμμα του ΑΚ, το οποίο κυβερνά εδώ και δύο δεκαετίες.

 

πρωτο θεμα

Shares