Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Tουρκία: Μαζεύει ανταλλακτικά F-16 υπό το φόβο των κυρώσεων για τους S-400….

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να αποθηκεύει ανταλλακτικά για τα F-16 Viper που διαθέτει η αεροπορία της, από φόβο λόγω των κυρώσεων για τους S-400. Οι πύραυλοι S-400 που αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα από τη Ρωσία για την Τουρκία έχουν φέρει την Άγκυρα ένα βήμα πριν την έξοδο από το πρόγραμμα των F-35 αλλά και από άλλες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η Τουρκία που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια σε F-16 στον κόσμο και επομένως η «αποταμίευση» των ανταλλακτικών μόνο εύκολη δουλειά δεν είναι. Παράλληλα, έχει αρχίσει να αποθηκεύει ανταλλακτικά και για άλλου εξοπλισμούς πέρα από τα F-16 Vipers αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι ακριβώς αγοράζει και από που.

Με τους S-400 να πληριάζουν όλο και περισσότερο στην Τουρκία οι κυρώσεις από την CAASTA γίνονται όλο και πιο πιθανές. Όμως πέρα από την CAASTA που θα στοχεύσει κυρίως σε τράπεζες της Τουρκίας και πρόσωπα, το Κογκρέσσο ενδέχεται να επιβάλει και τις δικές του κυρώσεις που θα αφορούν την αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Πέρα από το πρόγραμμα των F-35 η Τουρκία χρησιμποιεί παράλληλα τα ελικόπτερα CHINOOK και Black Hawk, το πυραυλικό σύστημα Patriot και διάφορα μοντέλα F-16. Οι κυρώσεις πιθανώς θα επηρεάσουν όλους αυτούς τους εξοπλισμούς και η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται την επόμενη μέρα.

Έτσι, με την αθρόα αποθήκευση εξαρτημάτων η Τουρκία επιχειρεί αφενός να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των συστημάτων της ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, αφεταίρου να αυξήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη απέναντι στα τελεσίγραφα των ΗΠΑ.

Ειδικά όμως για τα F-16, τα επιπλέον εξαρτήματα είναι απαραίτητα για την Άγκυρα. Τα F-16 αποτελούν αυτή τη στιγμή τα πιο εξελιγμένα εναέρια μέσα της Τουρκίας και δε θέλει να σκέφτεται ότι θα καταστούν μη επιχειρησιακά, ειδικά τώρα που τα F-35 φαίνονται να απομακρύνονται, τουλάχιστον για το άμεσο διάστημα

 

onalert.gr

Shares