Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Τουρκία: Η μεγάλη αγωνία του Ερντογάν είναι να μην καταλήξει στο ΔΝΤ

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και η ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την ελληνική ΕΜΑΚ που επιχείρησε στα συντρίμμια των πόλεων της Τουρκίας που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Οι εικόνες των διασώσεων από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία είναι συγκλονιστικές και δείχνουν το μέγεθος της δυσκολίας και των κινδύνων που αντιμετώπιζαν οι διασώστες ενώ βρίσκονταν μέσα στα συντρίμμια.

Η κ. Κανδαράκη μίλησε για την ψυχολογία των θυμάτων αλλά και των ανθρώπων που πραγματοποιούν τις διασώσεις.

«Είναι συγκλονιστικό, όλοι έχουμε συγκλονιστεί από αυτές τις εικόνες και το βλέπουμε σε πολύ θανατηφόρες νόσους, το πόσο παίζει ρόλο η ψυχική ανθεκτικότητα και πόσο έχουμε εκπαιδευτεί να αντέχουμε σε όλες αυτές τις δυσκολίες. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες βλέπουμε πόσο ρόλο παίζει η συλλογικότητα. Ότι από την άλλη πλευρά, παρόλο που υπήρχαν «εχθρότητες» με τη γειτονική χώρα, τώρα τα έχουμε ξεχάσει όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι θα ακολουθήσει στα ελληνοτουρκικά
Ο κ. Δεσποτόπουλος τοποθετήθηκε για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθηθεί και από τις δύο χώρες.

«Σε επίπεδο λαών ήταν μία ειλικρινής έκφραση η βοήθεια των Ελλήνων, υπερίσχυσε ο ανθρώπινος παράγων. Σε πολιτικό επίπεδο, είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η κατάσταση δεν είναι η ίδια όπως πριν τον σεισμό. Εμείς ενεργοποιήσαμε μία δημόσια διπλωματία. Δηλαδή αξιοποιήσαμε αυτό το πολύ δυσάρεστο γεγονός για να δείξουμε ότι είναι όντως ειλικρινής η διάθεσή μας να βοηθήσουμε την γειτονική χώρα. Παραμερίσαμε τις διαφορές μας προκειμένου να ανοίξουμε εκ νέου δίαυλους επικοινωνίας με την Τουρκία», δήλωσε.

«Το θετικό είναι ότι η Τουρκία προς το παρόν ανταποκρίνεται. Βλέπουμε σκηνές «κανονικής» διπλωματίας, τώρα πόσο θα κρατήσει αυτό το παράθυρο είναι ένα άλλο θέμα», συμπλήρωσε.

Για το ΔΝΤ

Για την αλλαγή στρατηγικής Ερντογάν – Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει μία διαπραγμάτευση με τη Δύση, θα προσπαθήσει να αντλήσει περί τα 70-80 δισ. ευρώ. Το μεγάλο παζάρι με τη δύση θα επικεντρωθεί στο να αποσπάσει οικονομική βοήθεια η Τουρκία. Η μεγάλη αγωνία του Ερντογάν θα είναι να μην καταλήξει στο ΔΝΤ διότι η Δύση συνήθως όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες πηγαίνει σε αυτό το μονοπάτι. Ο Ερντογάν τώρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές, δεν μπορεί στα συντρίμμια να κάνει προεκλογικό αγώνα. Ενδεχομένως να παρατείνει την θητεία του και χρόνο. Να επουλωθούν οι πληγές είναι πολύ δύσκολο».

«Η αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να φέρει το αντίπαλον δέος μέχρι στιγμής, είναι διχασμένη και έχει κάνει πολλά λάθη τακτικής. Ο κ. Ερντογάν έχει πληγωθεί πολύ πολιτικά έχει, το βαρίδι της εξουσίας», τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Μετ’ εμποδίων η επιστροφή των τελευταίων Ελλήνων εθελοντών διασωστών

Η Χριστίνα Ρίτσου, μέλος της επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών μίλησε στο MEGA για την επιστροφή τους από τις πληγείσες περιοχές.

«Επιστρέφουμε, είμαστε στον δρόμο, προσπαθούμε να φτάσουμε στο Αϊβαλί, με πολύ δύσκολες συνθήκες έχει παγωνιά και χιόνια. Ήρθαμε από τη Μυτιλήνη με καράβι, είχαμε όλο τον εξοπλισμό και μπορούσαμε να απεγκλωβίσουμε και άνθρωπο με τον εξοπλισμό μας, είμαστε με 6 οχήματα, με ασθενοφόρο», είπε αρχικά.

«Για να φτάσουμε στο Αϊβαλί θέλουμε άλλες 5 ώρες περίπου, σκεφτείτε φτάσαμε στα σύνορα με τη Συρία, 1.400 χιλιόμετρα οδικώς. Καταφέραμε να απεγκλωβίσουμε κάποιον αλλά δυστυχώς δεν ήταν εν ζωή. Βγάλαμε από τα συντρίμμια δύο νεαρά παιδιά, ήταν νεκρά εξαρχής. Η Sugar, το σκυλί μας, εντόπισε ζωντανό όμως και βοηθήσαμε σε μία άλλη ομάδα, την τουρκική να βγει ένας άνθρωπος. Χάρη στη σκυλίτσα μας σώθηκε ένας άνθρωπος, απευθύνθηκε σε εμάς η τουρκική ομάδα επειδή είχαμε τον σκύλο. Δεν μας βοήθησαν οι θερμικές κάμερες, αλλά μας βοήθησε η σκυλίτσα μας», πρόσθεσε η κ. Ρίτσου.

in.gr

Shares