Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιό της στο 25%

shutterstock_tourkia_kentriki_trapeza

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία της νομισματικής σύσφιξης

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έκανε σήμερα την έκπληξη προχωρώντας σε μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της, από το 17,5% στο 25%, ώστε να εμποδίσει μια νέα άνοδο του πληθωρισμού.

«Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία της νομισματικής σύσφιξης ώστε να ακολουθήσει το συντομότερο δυνατό πορεία προς τον αποπληθωρισμό (…) και να ελέγξει την επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η νέα σύνθεση του οικονομικού επιτελείου ευνοεί πιο επιθετικές κινήσεις για την ανάσχεση του πληθωρισμού που κινείται κοντά στο 50%. Η λίρα σημείωσε άνοδο.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, υπό την Χαφιζέ Γκέι Έρκαν, αύξησε το επιτόκιο στο 25% από 17,5% και πολύ πάνω από τις προσδοκίες της έρευνας. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν αύξηση στο 20%.

Τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν «άλμα», με τη λίρα να αντιστρέφει τις προηγούμενες απώλειες και να κερδίζει πάνω από 2% έναντι του δολαρίου, τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο κλεισίματος εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Τα CDS υποχώρησαν κάτω από τις 400 μονάδες βάσης και οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο, με τον δείκτη Borsa Istanbul Banks Index να σκαρφαλώνει κατά σχεδόν 6%.

Πηγή: protothema.gr

Shares