Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Τουρκία-Ερζεγοβίνη: “Σφίγγουν” τα χέρια οι δυο χώρες-Διείσδυση στην Κ.Ευρώπη

Το μέλος της Βοσνίας του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Sefik Dzaferovic, έκανε δηλώσεις στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, με την ευκαιρία του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας (ADF).

Εκφράζοντας την άποψη ότι το ADF είναι ένα σημαντικό φόρουμ τόσο για την περιοχή όσο και παγκοσμίως, ο Ντζαφέροβιτς είπε, “Το φόρουμ είναι πολύ σημαντικό επειδή αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος και αναζητά απαντήσεις σε αυτά”.

Ο Ντζαφέροβιτς είπε ότι πιστεύει ότι το ADF θα γίνει παράδοση και ότι ο διάλογος που χρειάζεται να γίνεται από ολόκληρο τον κόσμο θα καθιερωθεί εδώ.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι δύο αδελφικές χώρες που υποστηρίζουν πάντα ο ένας τον άλλον, ο Ντζαφέροβιτς είπε, “Η Τουρκία βοηθά πάντα τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον τουρκικό λαό. Μιλήσαμε για το πως θα κάνουμε τις σχέσεις μας πολύ καλύτερες στην Αττάλεια και για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε πάνω σε αυτό ”

Υπενθυμίζοντας ότι το Σχέδιο Αυτοκινητοδρόμου του Σεράγεβο-Βελιγραδίου και η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών, την οποία υποστηρίζει η Τουρκία, είναι η πιο πρόσφατη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ο Ντζαφέροβιτς είπε, “Η Τουρκία προσέφερε τους ευνοϊκότερους όρους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σχετικά με τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο Ερντογάν.»

 

Η Τουρκία έχει έναν ειρηνικό και εξισσορροπιστικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια
Δηλώνοντας ότι η Τουρκία παίζει εποικοδομητικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Ντζαφέροβιτς συνέχισε ως εξής:

“Η Τουρκία έχει επίσης έναν ειρηνικό και ρόλο ήρεμης δύναμης στην περιοχή. Αυτό είναι ένα σημαντικό πράγμα. Εκτός από τα εσωτερικά προβλήματα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με κάθε χώρα της περιοχής. Αυτή η στάση της Τουρκίας συμβάλλει επίσης στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.”

Ο Ντζαφέροβιτς είπε ότι η συμφωνία συνεργασίας για έργα υποδομής και κατασκευών που υπεγράφη στην Άγκυρα στις 16 Μαρτίου 2021 σχετικά με το Έργο Αυτοκινητόδρομου του Σεράγεβο Βελιγραδίου είναι ένα νέο και σημαντικό βήμα. “Η συμφωνία εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Περιμένουμε για την έγκριση της Λαϊκής Συνέλευσης. ” είπε

 

Τον Μλάντιτς θα τον θυμόμαστε πάντα ως εγκληματία πολέμου
Επισημαίνοντας ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στη Χάγη της Ολλανδίας, έπαιξε ιστορικό ρόλο με την επιβολή της ισόβιας ποινής του Ράτκο Μλάντιτς, με το παρατσούκλι «Ο Κρεοπώλης της Βοσνίας», δήλωσε ο Ντζαφέροβιτς: «Το δικαστήριο αποκάλυψε την αλήθεια και απέδωσε δικαιοσύνη τιμωρώντας τους υπεύθυνους για τη γενοκτονία. ”

Ο Ντζαφέροβιτς τόνισε ότι το δικαστήριο επέβαλε τη μέγιστη ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί στον Μλάντιτς λέγοντας: “Κανένα έγκλημα δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο .Τον Μλάντιτς θα τον θυμόμαστε πάντα ως εγκληματία πολέμου. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και όλες οι χώρες της περιοχής πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις του δικαστηρίου.”

Ο Ντζαφέροβιτς είπε ότι οι μελλοντικές σχέσεις στην περιοχή θα πρέπει να λάβουν υπόψη την απόφαση του δικαστηρίου.

 

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά το μέγεθος της τουρκικής διείσδυσης που επιχειρείται στα Βαλκάνια, προσπαθώντας η Τουρκία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Ωστόσο η Τουρκία δεν περιορίζεται μόνο στα Βαλκάνια, αφού με όπλο εξαγώγιμα προϊόντα της πολεμικής της βιομηχανίας, προσπαθεί να δημιουργήσει δική της σφαίρα επιρροής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

‘Ετσι μετά την απόφαση της Πολωνίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, να προμηθευτεί το τουρκικό drone Bayraktar TB2 SİHA, παρόμοια σήματα προήλθαν από τη Λετονία, ενώ και η Ουγγαρία είναι επίσης μεταξύ των χωρών που έχουν εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον

Ο πρεσβευτής της Ουγγαρίας Βίκτορ Μάτης είπε, “Τα μάτια μας είναι στραμμένα σε όλα τα προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας”.

Εφιστώντας την προσοχή στη συνεχιζόμενη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ουγγαρίας, ο πρεσβευτής της Ουγγαρίας Βίκτορ Μάτις δήλωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αγορά άλλων συστημάτων, ιδίως του drone TB-2.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ, τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στα μη επανδρωμένα συστήματα της Τουρκίας.

Ο πρεσβευτής της Ουγγαρίας στην Άγκυρα, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία σχετικά με την αγορά συνεχίζονται και ότι οι συνομιλίες δεν περιορίζονται στο drone TB-2.

 

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Τουρκία παίζοντας το “χαρτί του ΝΑΤΟ” πουλάει είτε προσπαθεί να πουλήσει drone σε χώρες της Συμμαχίας που είτε συνορεύουν με τη Ρωσία άμεσα, όπως είναι η Πολωνία (Καλίνιγκραντ) και η Λετονία, είτε επιθυμούν να αναλάβουν ρόλο στο Αφγανιστάν μαζί της, όπως η Ουγγαρία.

Οι τουρκικές κινήσεις αυτές τυγχάνουν της αποδοχής των ΗΠΑ, αφού στρέφονται κατά της Ρωσίας κυρίως.

Η Ελληνική απάντηση στις τουρκικές διεισδύσεις σε Βαλκάνια και Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να προέρχεται μέσω της ΕΕ και της ασφάλειας που αυτή παρέχει, αλλά και μέσω της συμμετοχής της σε προγράμματα της PESCO, δημιουργώντας έτσι μια κοινή Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και προϊόντα αιχμής αυτής

 

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares