Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Τουρκία: «Εμφύλιος» στην αντιπολίτευση – Ο Κιλιτσντάρογλου πιθανότερος αντίπαλος του Ερντογάν

Ραγδαίες εξελίξεις στην αντιπολίτευση της Τουρκίας με το βλέμμα στις εκλογές και τη μεγάλη «μάχη» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ακσενέρ αποχώρησε απο το «τραπέζι των έξι», διαφωνώντας με τους «συμμάχους» ενώ ως πιθανότερος αντίπαλος του «σουλτάνου» προβάλλεται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η πρόεδρος του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ αποχωρεί από τη συμφωνία για κοινό υποψήφιο στις εκλογές της Τουρκίας, σε μία αιφνιδιαστική εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα στο δρόμο προς τις κάλπες, με φόντο τους δίδυμους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Η αντιπολίτευση απέτυχε μέχρι σήμερα να θέσει μια σοβαρή πρόκληση στον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες, αλλά είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής ακόμη και πριν από τους σεισμούς του περασμένου μήνα που σκότωσαν τουλάχιστον 45.000 ανθρώπους στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, τηρώντας το οργανόγραμμα για τις κρίσιμες κάλπες, παρά την έντονη κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του μετά τους φονικούς σεισμούς.

Ρωγμές στην αντιπολίτευση της Τουρκίας
Το «Τραπέζι των Έξι», που αποτελείται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το Καλό Κόμμα (İYİ Parti) υπό τη Μεράλ Ακσενέρ, το Κόμμα Ευδαιμονίας (SP), του Τεμέλ Καραμολάογλου, το Κόμμα Δημοκρατίας και Πορόδου (DEVA), υπό τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) υπό τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) υπό τον Γκιουλτεκίν Ουισάλ, πραγματοποίησαν κρίσιμες συνομιλίες.

Tα κόμματα τις αντιπολίτευσης κατέληξαν χθες (2/3) στο ποιος θα είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές και θα τον ανακοινώσουν την ερχόμενη Δευτέρα. Βάσει αυτού η Μεράλ Ακσενέρ συγκάλεσε συνεδρίαση του κομματικού οργάνου. Μετά το πέρας της συνεδρίασςη ανακοίνωσε ότι «το Καλό Κόμμα έχει πιαστεί σε μια μέγκενη και αναγκάστηκε να αντιδράσει, δεν θα υποκύψει σε αυτό»

Καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι έξι αρχηγοί κομμάτων είχαν συνταχθεί στο να κατεβάσουν έναν κοινό υποψήφιο. Όμως η Ακσενέρ, αντίθετα με τους υπολοίπους δεν συμφωνούσε στο να κατέβει αντίπαλος του Ερντογάν ο Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο θεωρεί αδύναμο, προέτασε συνεχώς ως καταλληλότερο υποψήφιο τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ή τον δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς.

 

newsbomb.gr

Shares