Κυριακή , 29 Μαΐου 2022

Τουρκία: Χρησιμοποιεί το Αζερμπαϊτζάν για επέκταση της γεωπολιτικής της επιρροής

Παιχνίδια με τη φωτιά παίζει η Άγκυρα στον Νότιο Καύκασο ενώ την ίδια στιγμή, μέσω Μπακού, προσδοκά την επέκτασή της στην Κεντρική Ασία…

Το Ίδρυμα Τζέιμστάουν, (Jamestown Foundation), υποστηρίζει ότι η νέα διμερής συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν εδραιώνει την επιρροή της Άγκυρας στην περιοχή του Καυκάσου. Ταυτόχρονα ανοίγει την πρόσβαση για εκείνη στον χώρο της Κεντρικής Ασίας.

Στις 15 Ιουνίου, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε την κατεχόμενη από τους Αζέρους πόλη Σούσα, (σ.σ. στη Δημοκρατία του Αρτσάχ ή Ναγκόρνο – Καραμπάχ). Εκεί υπέγραψε μνημόνιο με τον ομόλογό του, του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ. Η συμφωνία προβλέπει επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της άμυνας.

Azerbaijan says it seized Nagorno-Karabakh's 2nd-largest city | News | Al Jazeera

H θέση της πόλης Σούσα

Το Ίδρυμα Τζέιμστάουν εξηγεί ότι το σύμφωνο θα εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία της Άγκυρας με το Μπακού μέσω ρήτρας για αμοιβαία άμυνα και υποστήριξη σε περίπτωση που η μία από τις δύο χώρες δεχτεί επίθεση από τρίτο κράτος. Επιπλέον, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν θα εκσυγχρονιστεί με βάση το πρότυπο των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, σύμφωνα με το Ίδρυμα.

Οι ερευνητές του αμερικανικού κέντρου υπογραμμίζουν επίσης ότι “το αυξανόμενο αποτύπωμα της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο θα δώσει τη δυνατότητα στην Άγκυρα να επεκταθεί προς τα ανατολικά. Ο χώρος της Κεντρικής Ασίας είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα προς το πλούσιο σε ενεργειακά αποθέματα Τουρκμενιστάν”.

TURKEY-CENTRAL ASIA One Chamber of Commerce for six Turkish-speaking countries

Η Τουρκία και οι τουρκογενείς χώρες της Κεντρικής Ασίας

Ωστόσο, οι αμερικάνοι ειδικοί προβλέπουν πως η υπέρμετρη αύξηση της τουρκικής επιρροής στην περιοχή “θα προκαλέσει αδιαμφισβήτητα την ανησυχία και τον προβληματισμό της Μόσχας”.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή, εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης τόνισε ότι η χώρα του “θα λάβει μέτρα για να επιτύχει την ασφάλεια και τα συμφέροντα τη Μόσχας”, σε περίπτωση που η Άγκυρα εγκαταστήσει στρατιωτική βάση της στο Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: ahvalnews

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares