Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Τουρίστες βρήκαν νεογέννητη φώκια στην παραλία

Μπροστά σε ένα ανέλπιστο θέαμα βρέθηκε ένα ζευγάρι τουριστών στην παραλία του Κουρεμένου, στο Παλαίκαστρο Σητείας, όπου είχε βγει μία νεογέννητη φώκια


Η θέα του αβοήθητου πανέμορφου θηλαστικού “άγγιξε” τις ευαίσθητες χορδές των δύο τουριστών που ενημέρωσαν μόνιμη κάτοικο της περιοχής και στη συνέχεια στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός για την διάσωση του νεογέννητου.

Τη μικρή φώκια, λίγων μόλις ημερών, περισυνέλλεξε η Ομάδα Εθελοντών Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Καρέτα Καρέτα Σητείας, η οποία την μετέφερε στο Λιμεναρχείο και από εκεί, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Ηράκλειο με προορισμό τον Πειραιά, για να καταλήξει στα ασφαλή χέρια των ανθρώπων της Εταιρείας για την Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Mom.

Την περιπέτεια της μικρής φώκιας γνωστοποίησε στο faceboook η Ομάδα Εθελοντών Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Καρέτα Καρέτα Σητείας. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση:

 

“Ξεκίνησε ο Νοέμβρης με νεογέννητο φωκάκι από τον Κουρεμένο (περιοχή Παλαικαστρου). Ενημέρωση της ενημέρωσης από ευαίσθητους και ευσυνείδητους Ανθρώπους, ότι μικρό φωκακι βγήκε στην παραλία του Κουρεμένου. Άμεσα η Ομάδα Εθελοντες προστασίας θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα Σητείας βρέθηκε εκεί και το περισυνέλεξε. Μεταφέρθηκε με όχημα του Λιμεναρχείου στη Σητεία και του χορηγήθηκαν ισοτονικά για την αφυδάτωση. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου για να ταξιδέψει στον Πειραιά. Εκεί θα το παραλάβουν οι άνθρωποι της mom οι οποίοι μας καθοδηγούσαν σε όλη τη διάρκεια της διάσωσης”.

Η ομάδα ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς της φώκιας και τονίζει ότι η αύξηση του πληθυσμού της φώκιας και της χελώνας στην περιοχή δεν προέκυψε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα της αλλαγής της νοοτροπίας των ψαράδων του τόπου, που, όπως τονίζεται, “έχουν αφήσει πίσω το παρελθόν”. Όπως είναι γνωστό, στο παρελθόν, φώκιες, αλλά και χελώνες, με το πρόσχημα ότι προκαλούν ζημιές στην υποδομή των ψαράδων, βρίσκονταν στο στόχαστρο ορισμένων, με αποτέλεσμα να έχουν ξεβραστεί κουφάρια με εμφανή ίχνη βίας πάνω τους.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares