Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Τουρισμός κι επενδύσεις στο προσκήνιο με το βλέμμα στη Γερμανία και την… επίσκεψη Μέρκελ στη ΔΕΘ…

Ο τουρισμός βρίσκεται στην κορυφή των άμεσων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, αλλά οι επενδύσεις κάθε άλλο παρά έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι πως και στις δύο περιπτώσεις βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Γερμανία.Παρά το γεγονός ότι σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο οι σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου το τελευταίο διάστημα δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, με αποκορύφωμα την περίφημη «διαδικασία του Βερολίνου» για τη Λιβύη από την οποία έμεινε εκτός η Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε σε συνέντευξή του στη Bild ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο η Άνγκελα Μέρκελ.

Η αφορμή ασφαλώς είναι η Διεθνής Έκθεση, στην οποία η Γερμανία είναι εφέτος τιμώμενη χώρα. Μολονότι ουδείς αυτή τη στιγμή γνωρίζει εάν και πώς θα γίνει λόγω κορονοϊού η ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να υποδεχθεί εκεί την καγκελάριο «και ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επιχειρηματολογία, εξηγώντας για ποιους λόγους είναι προς το συμφέρον και των γερμανικών εταιρειών να πάει καλά η Ελλάδα», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως λίγα 24ωρα πριν το lockdown, ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το Βερολίνο με το… μισό υπουργικό συμβούλιο και ομάδα επιχειρηματιών για το Φόρουμ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στο οποίο συμμετείχε και η καγκελάριος Μέρκελ. «Ήμασταν μαζί στο Φόρουμ, στις 9 Μαρτίου, όπου μιλήσαμε με γερμανικές εταιρείες και τις παροτρύναμε να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, κάτι το οποίο συνεχίζει να ισχύει», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο τουρισμός

Στην ίδια συνέντευξη, κεντρικό θέμα ήταν ο τουρισμός, με τον πρωθυπουργό να επιλέγει όχι τυχαία για φόντο τη θάλασσα στη Βουλιαγμένη και να «διαφημίζει» έτσι την Ελλάδα εν όψει της θερινής περιόδου. Βασικό του μήνυμα – που πέρασε και από την πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN – πως η Ελλάδα είναι ασφαλής και ιδανικός προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν ξανά τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και στις 15 Ιουνίου τα εποχικά καταλύματα, μαζί με την αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων και των πτήσεων από και προς το εξωτερικό.

Μητσοτάκης - Bild

Μηνύματα προς αυτές τις κατευθύνσεις έστειλε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός και από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε χθες. Για τις επενδύσεις, τόνισε πως πυρήνας του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την ανάπτυξη μετά την πανδημία είναι μια αναπτυξιακή έκρηξη που στηρίζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και σε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε δε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και το πρόγραμμα δράσεων που είχε εξ αρχής παραμένει ενεργό παρά την πανδημία και επιδίωξή του είναι η ακριβής τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχει τεθεί.

Για τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σημασία των οδικών εισροών από βαλκανικές χώρες στη Βόρεια Ελλάδα: «Δεν δημιουργούν ιδιαίτερες επιδημιολογικές ανησυχίες και μπορούμε ν’ ανοίξουμε έως τις 15 Ιουνίου τα σύνορα με κάποιους βασικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και τηρώντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά, καθώς έχει δρομολογηθεί συμφωνία με Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία για την εισροή τουριστών στην Ελλάδα.

Ανακοίνωσε δε ότι από την ίδια ημέρα κι όχι από την 1η Ιουλίου που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα δε, μιλώντας στη Bild, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως όλοι οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε μια εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο που θα τους παρέχει βασικές πληροφορίες κι οδηγίες και θα μαθαίνουν πού βρίσκεται η πλησιέστερη υγειονομική μονάδα, ενώ θα υπάρχουν επαρκή τεστ για τον κορονοϊό σε όλα τα νησιά, ακόμη και στα μικρά. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα διακομιδής στα βασικά νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ θα ισχύσουν συγκεκριμένοι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, παραλίες κτλ.

Αιμίλιος Περδικάρης

Shares