Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Τουλάχιστον 58 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών αναφέρουν πως μικρά παιδιά ηλικίας μέχρι και 8 ετών έχουν πέσει θύματα της βίας του ιρανικού κράτους.

Τουλάχιστον 58 παιδιά, μερικά φέρεται να είναι μόλις οκτώ ετών, έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από τότε που ξέσπασαν αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στη χώρα πριν από δύο μήνες.

Σύμφωνα με τους Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν (HRA), 46 αγόρια και 12 κορίτσια κάτω των 18 ετών έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 16 Σεπτεμβρίου, που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, η οποία βρισκόταν υπό κράτηση.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, πέντε παιδιά φέρεται να σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς η βία συνεχίστηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Μεταξύ αυτών που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα είναι και ο 9 ετών Kian Pirfalak, ο οποίος ήταν ένας από τους επτά ανθρώπους – ανάμεσά τους ένα 13χρονο παιδί – που σκοτώθηκαν στην πόλη Izeh στα δυτικά της χώρας την περασμένη Τετάρτη.

Μιλώντας στην κηδεία του Kian την Παρασκευή, η οικογένειά του είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας άνοιξαν πυρ στο οικογενειακό αυτοκίνητο, όπου ο Kian καθόταν δίπλα στον πατέρα του. Οι ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας αρνήθηκαν την ευθύνη για τον θάνατό του, κατηγορώντας για τον πυροβολισμό «τρομοκράτες».

Ο αυξανόμενος αριθμός παιδικών θανάτων στο Ιράν έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης της βίας σε πόλεις σε όλη τη χώρα, με τις διαδηλώσεις να μην δείχνουν σημάδια υποχώρησης.

Οικογένειες στο Ιράν μίλησαν αποκλειστικά στον Observer για τον θάνατο των παιδιών τους, τα οποία, όπως λένε, σκότωσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο Hassan Daroftadeh είπε πως ο γιος του, Kumar, πάντα ήθελε να μεγαλώσει και να γίνει «ένας σπουδαίος άντρας». Αντίθετα, έγινε μάρτυρας αφού πέθανε στους δρόμους της πατρίδας του, στο Πιρανσάχρ του δυτικού Ιράν στις 30 Οκτωβρίου. Ο πατέρας του είπε πως πυροβολήθηκε πολλές φορές με μεταλλικά σφαιρίδια από κοντινή απόσταση.

«Απλώς στεκόταν στο δρόμο. Δεν είπε ούτε λέξη. Δεν ξέρω με ποια συνείδηση τον σκότωσαν. Το Πιρανσάχρ είναι μια μικρή πόλη. Δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες εκείνο το βράδυ, ωστόσο δολοφόνησαν τον γιο μου. Ήταν απλώς ένα μικρό αγόρι», είπε ο πατέρας του. Ένα βίντεο με τον ίδιο να κλαίει δίπλα στον τάφο του γιου του έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είμαι συντετριμμένος. Ο Kumar ήταν η σανίδα σωτηρίας της μητέρας του», είπε. «Το ιρανικό καθεστώς αρνείται ότι τον σκότωσε. Αργότερα είπαν ότι τον σκότωσαν “ξένοι”. Δεν ξέρω πώς αγκαλιάζει τα δικά του παιδιά ο αστυνομικός που σκότωσε τον γιο μου. Δεν ξέρω πώς κοιμάται το βράδυ», συμπλήρωσε ο πατέρας του.

Έναν μήνα νωρίτερα, ο 17χρονος Mohammad Eghbal πήγαινε για προσευχή, όταν πυροβολήθηκε στην πλάτη από ελεύθερο σκοπευτή στο Zahedan, όπου, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, την ίδια μέρα σκοτώθηκαν δέκα παιδιά.

Ο Eghbal εργαζόταν ως οικοδόμος από τα εννιά του χρόνια για να βοηθήσει την πολυμελή οικογένειά του. Τα τελευταία του λόγια σε έναν περαστικό ήταν: «Παρακαλώ, πάρε το κινητό μου από την τσέπη μου και φώναξε τον μπαμπά μου. Πες του ότι έχω πυροβοληθεί». Σύμφωνα με τους συγγενείς του, όταν έφτασαν στο νοσοκομείο για να τον αναζητήσουν αντίκρισαν μια «εμπόλεμη ζώνη». Τα πτώματα ήταν στο πάτωμα, ενώ ακούγονταν παντού οι κραυγές των μητέρων.

Φιλοκυβερνητικά μέσα αποκάλεσαν «τρομοκράτη» τον 17χρονο. «Ήταν μόνο ένα παιδί, δεν είχε ιδέα τι σημαίνει να είσαι αυτονομιστής. Ο πατέρας του αισθάνεται χειρότερα ακόμη και από τη μητέρα του. Ο Μοχάμεντ συνήθιζε να κοιμάται δίπλα στον μπαμπά του τα βράδια», είπε συγγενής του.

 

Τα στοιχεία των οργανώσεων και η αρχή του αγώνα στο Ιράν

Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, 12 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους και τρία πέθαναν υπό την κράτηση των ειδικών δυνάμεων του Ιράν στο Κουρδιστάν από την αρχή των διαδηλώσεων. Ακόμα 200 Κούρδοι έφηβοι συνελήφθησαν και 300 τραυματίστηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι διαμαρτυρίες στο Ιράν ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η 22χρονη Mahsa Amini δολοφονήθηκε, επειδή δεν φορούσε σωστά το hijab της. Οι θάνατοι δύο ακόμη έφηβων κοριτσιών, των Nika Shakamari and Sarina Esmailzadeh, πυροδότησαν περισσότερες αντιδράσεις.

Τα video κοριτσιών να διαμαρτύρονται σε σχολικές αίθουσες έκαναν τον γύρο του κόσμου, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές και πολλές μαθήτριες να πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού και να τιμωρούνται. Σύμφωνα με την Ένωση Δασκάλων του Ιράν ένα ακόμη κορίτσι, η 16χρονη Asra Panahi, έχασε τη ζωή του, αφού αστυνομικές αρχές της επιτέθηκαν μέσα στο σχολείο της στης πόλη Αρνταμπίλ στις 18 Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις σε παιδιά στα σχολεία και σε γυναίκες συνεχίζονται, σύμφωνα με τη Hengaw, η οποία αποκάλυψε ότι μια 16χρονη κοπέλα από το Κουρδιστάν βρίσκεται υπό μηχανική υποστήριξη στο νοσοκομείο, αφού πετάχτηκε από ένα σχολικό βαν που βρισκόταν εν κινήσει, καθώς συνελήφθη στο σχολείο της την περασμένη εβδομάδα. Η HRA αναφέρει ότι περισσότεροι από 380 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων και περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Ο αριθμός αμφισβητείται από τις αρχές.

Πηγή: Guardian/marieclaire.gr

Shares