Τρίτη , 5 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

ΣΟΚ – Δέκατος ορειβάτης χάνει τη ζωή του μέσα σε δύο μήνες στο Έβερεστ…

Την ώρα που σχηματίζονται ουρές και αναμονή δύο και τριών ωρών μέχρι να «πατήσει» κανείς την κορυφή

 


Τους δέκα έφτασαν οι νεκροί στο Έβερεστ τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς ένας Βρετανός έχασε τη ζωή του σήμερα Κυριακή το πρωί, τοπική ώρα, ενώ εκατοντάδες ορειβάτες στέκονται στην… ουρά, προκειμένου να «πατήσουν» μια από τις δυσκολότερες κορυφές του βουνού.

Ο 41χρονος Βρετανός Ρόμπιν Χάινς Φίσερ πέθανε αφού είχε φτάσει στην κορυφή και είχε διανύσει περί τα 150 μέτρα καθόδου. Μαζί του ήταν ο οδηγός του, που μεταφέρθηκε άμεσα σε χαμηλότερο υψόμετρο σε άσχημη κατάσταση.

Φωτογραφίες που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων την περασμένη εβδομάδα αποτύπωσαν ουρά εκατοντάδων ορειβατών λίγο πριν την κορυφή «Βήμα του Χίλαρι», σε υψόμετρο 8.790 μέτρων στο Έβερεστ, όπου οι συνθήκες δεν ευνοούν παρά να κινείται ένας – ένας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ορειβάτες που φτάνουν μέχρι εκεί, χρειάζεται να περιμένουν δύο και τρεις ώρες, με κίνδυνο της ζωής τους, προκειμένου να «πατήσουν» την κορυφή και να πάρουν τον δρόμο του γυρισμού.

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι οι δύο μήνες με την υψηλότερη κίνηση στο Έβερεστ, καθώς συνήθως επικρατούν ομαλότερες καιρικές συνθήκες στο βουνό.

Εν τούτοις φέτος τους δύο αυτούς μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους δέκα άνθρωποι, στην προσπάθειά τους αυτή.

Το 2019 είναι το έτος με τους περισσότερους θανάτους στο Έβερεστ μετά το 2012.

Ορειβάτες καταγγέλλουν μάλιστα πως κάποιοι αναγκάζονται να μένουν σε υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων επί 15 με 20 ώρες, λόγω και της αναμονής, ενώ το ανώτατο όριο είναι οι 10-12 ώρες.

 

πρωτο θεμα

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares