Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Total: Έρευνα ζήτησε η γαλλική κυβέρνηση για πιθανή προμήθεια καυσίμων στον ρωσικό στρατό

Ζήτημα έχει προκύψει στη Γαλλία με την TotalEnergies, μετά από δημοσίευμα της Le Monde με τη ΜΚΟ Global Witness, που συνδέει τις εναπομείνασες δραστηριότητες της γαλλικής εταιρείας στη Ρωσία με επιχειρήσεις ανεφοδιασμού σε στρατιωτικές βάσεις στη νοτιοδυτική πλευρά της χώρας.

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον ζήτησε την Πέμπτη να διεξαχθεί έρευνα για το εάν το αέριο που εκμεταλλεύεται ο πετρελαϊκός γίγαντας TotalEnergies έχει χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία των μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

Η Terneftegaz, μια κοινοπραξία μεταξύ της TotalEnergies και της ρωσικής εταιρείας Novatek —η οποία κατέχει το 51% της— εκμεταλλεύεται το κοίτασμα φυσικού αερίου της Σιβηρίας στο Termokarstovoye. Η TotalEnergies κατέχει επίσης το 19,4% της ίδιας της Novatek.

Η Le Monde ανέφερε ότι το καύσιμο αεροσκαφών που παραδόθηκε σε δύο βάσεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, οι οποίες πιθανότατα συμμετείχαν στη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών στην Ουκρανία, παράχθηκε από συμπύκνωμα φυσικού αερίου που προμηθεύτηκε η Terneftegaz, στην οποία η Totalenergies κατέχει το 49%.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα», είπε ο Μπον στο France 2, «άρα πρέπει να γίνει έλεγχος για το εάν, ηθελημένα ή όχι, υπήρξε παράκαμψη των κυρώσεων ή εκτροπή της ενέργειας που θα έκανε μια εταιρεία, γαλλική ή όχι». Δεν διευκρίνισε ποιος θα είναι υπεύθυνος για μια τέτοια έρευνα.

«Η TotalEnergies δεν λειτουργεί τα εργοστάσια της Terneftegaz, τα οποία διαχειρίζεται το προσωπικό της Novatek», αναφέρεται σε δήλωση της εταιρείας στη Le Monde. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι «δεν αποτελεί μέρος της απόφασης της Novatek σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας εσόδων από τα συμπυκνώματα αερίου».

Πηγή: Politico

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares