Δευτέρα , 30 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Τώρα θυμήθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει για την τιμή των καυσίμων

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες στις τιμές των υγρών καυσίμων

Τον κλάδο των πετρελαιοειδών θυμήθηκε να βάλει στο μικροσκόπιο η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με τους καταναλωτές να πληρώνουν εδώ και χρόνια τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρώπη, η επιτροπή διαπίστωσε ασυμμετρίες και αποφάσισε την εκκίνηση κανονιστικής παρέμβασης στον κλάδο. Μάλιστα, δημοσιοποίησε την απόφαση χωρίς κανέναν λόγο, αφού μια μυστική παρέμβαση θα είχε πιθανότατα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, λοιπόν, ανακοίνωσε χθες ότι η χαρτογράφηση του κλάδου που προηγήθηκε δείχνει ασυμμετρίες στη μετακύλιση των τιμών και στα τρία στάδια της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης (διύλιση, εμπορία, λιανική διάθεση) στην ελληνική αγορά. Από περαιτέρω οικονομετρική ανάλυση φαίνεται πως για τα προϊόντα βενζίνη 95 και πετρέλαιο θέρμανσης υπάρχει ασύμμετρη μετακύλιση στις τιμές λιανικής (πρατηρίου) ύστερα από μια αλλαγή της τιμής των εταιριών χονδρικής. Για τα εν λόγω προϊόντα η ασυμμετρία εμφανίζεται ταυτόχρονα με την αλλαγή της τιμής χονδρικής (άμεσο αποτέλεσμα) και εξακολουθεί να υφίσταται σωρευτικά ύστερα από πέντε ημέρες, παρότι βαίνει μειούμενη.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες στις τιμές των υγρών καυσίμων προ φόρων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ασυμμετρικής προσαρμογής στη διαμόρφωση των τελικών τιμών των καυσίμων (τιμές αντλίας), ιδιαίτερα για τη βενζίνη 95 και το πετρέλαιο θέρμανσης, και αύξησης του περιθωρίου κέρδους στα διάφορα στάδια της αξιακής αλυσίδας.

Στην κανονιστική παρέμβαση θα εξεταστούν εις βάθος οι συνθήκες ανταγωνισμού στις οικείες αγορές προκειμένου να διευκρινιστούν τόσο αν η παρατηρούμενη ασυμμετρία και η αύξηση της τιμής των καυσίμων την τελευταία διετία οφείλονται στην απουσία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού όσο και ζητήματα αναφορικά με τον μηχανισμό τιμολογιακής πολιτικής, την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας και τη διατήρηση υψηλού περιθωρίου κέρδους από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

newsbreak.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares