Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Τόπαλος: Καθοριστική η ιατροδικαστική έκθεση για την αιτία θανάτου

Β. Τόπαλος: Καθοριστική η ιατροδικαστική έκθεση για την αιτία θανάτου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα ακριβή αίτια θανάτου του 16χρονου Βασίλη Τόπαλου.

Ο θάνατος του 16χρονου πρωταθλητή Ευρώπης στην πυγμαχία Βασίλη Τόπαλου, εκτός από ανείπωτη θλίψη έχει προκαλέσει και πληθώρα ερωτημάτων για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη, καθώς ακούγονται πολλά αναφορικά με το παρασκήνιο του τραγικού αυτού γεγονότος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha ο ιατροδικαστής θα είναι σε θέση το επόμενο διάστημα διάστημα (σε μια εβδομάδα περίπου) να απαντήσει στο καίριο ερώτημα αν το αιμάτωμα στο κεφάλι του νεαρού αθλητή προκλήθηκε από την πτώση ή επειδή κάποιος τον χτύπησε.

Ο έφηβος αθλητής σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πριν λιποθυμήσει αναφέρεται ότι είχε λάβει συμμετοχή σε αγώνα τύπου «σπάρινγκ» εναντίον έμπειρων συναθλητών του.

Μιλώντας σχετικά με τους αγώνες σπάρινγκ, o παγκόμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Μάκης Κολέθρας τόνισε στο Newsbomb.gr ότι πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα που ισχύουν για έναν κανονικό αγώνα.

Όπως είπε ο κ. Κολέθρας το σπάρινγκ είναι ένας αγώνας εκπαιδευτικού χαρακτήρα όπου οι αθλητές αγωνίζονται κανονικά. Γίνεται παρουσία έμπειρου διαιτητή που θα κατευθύνει τον αγώνα και δύναται να αποφασίσει αν χρειαστεί κάποια διακοπή.

«Εάν ο διαιτητής κρίνει ότι ένας αθλητής βρίσκεται σε δύσκολη θέση μπορεί να μετρήσει μέχρι το 8 για να τον ξεκουράσει. Αυτό είναι το νοκ ντάουν. Εάν ο αθλητής ζαλιστεί από ένα χτύπημα μπορεί να έχουμε και όρθιο νοκ άουτ», τόνισε ο έμπειρος πυγμάχος.

Παγκόμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Μάκης Κολέθρας
Μάλιστα, ο διαιτητής πρέπει να εγκαλεί στην τάξη τους αθλητές που προχωρούν σε χτυπήματα – φάουλ και να μην επιτρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας αν διαπιστώσει πως ένας αθλητής ζαλίζεται.

Παρόμοιο ρόλο ευθύνης κατέχει και ο προπονητής ο οποίος πρέπει να προστατεύει τον εκάστοτε αθλητή του: «Πρέπει οπωσδήποτε να είναι ο προπονητής πάνω από τον αθλητή και να μεριμνά για την κατάστασή του, είτε δέχθηκε χτυπήματα στον αγώνα είτε όχι. Μπορεί να τραυματιστεί στο χέρι ή στον ώμο του. Πρέπει να είναι πάρα πολύ κοντά για να τον προστατέψει και ό,τι χρειαστεί από εκεί και πέρα να ζητήσει ιατρική συμβουλή», σημειώνει ο κ. Κολέθρας.

Σχετικά με τις φήμες που ακούγονται περί συμμετοχής σε στημένους αγώνες από τον Γεωργιανό αθλητή με τον οποίο αναφέρεται πως πάλεψε πριν λιποθυμήσει ο 16χρονος, ο κ. Κολέθρας χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιοι αγώνες. «Αυτά είναι χαζομάρες», σχολίασε.

Παράλληλα, τη μέρα που συνέβη το μοιραίο περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος Βασίλης βρέθηκε αντίπαλος με τρεις συναθλητές του – περίπου 2-3 χρόνια μεγαλύτερους και περίπου 6-7 κιλά πιο βαρείς.

Ο αγώνας σπάρινγκ μεταξύ αθλητών διαφορετικού βάρους είναι κάτι που μπορεί να ζητήσει ο προπονητής ώστε ο πυγμάχος να βελτιώσει την τεχνική του, εξήγησε ο Μάκης Κολέθρα αλλά, όπως επισημαίνει, και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν ορισμένοι αυστηροί κανόνες.

«Μπορεί ο ένας αθλητής να είναι 25 χρονών και 80 κιλά ενώ ο άλλος να είναι 20 χρονών και 65 κιλά. Ο βαρύτερος αθλητής θα πρέπει παίξει πιο χαλαρά και να ακούει τον προπονητή του ενώ ο ελαφρύτερος θα παίξει κανονικά. Αυτό γίνεται με ευθύνη του προπονητή ο οποίος πρέπει να είναι δίπλα του», αναφέρει ο κ. Κολέθρας τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίξουν ανεξέλεγκτα.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares