Σάββατο , 2 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Τον Μάρτιο σε investment day θα ανακοινώσει η Εθνική τους νέους στόχους – Τα σχέδια για NPEs, Ασφαλιστική, ΛΕΠΕΤΕ…

Τον Μάρτιο του 2019 θα ανακοινώσει τα στρατηγικά σχέδια της για τις θυγατρικές, τους επιχειρηματικούς στόχους και τα πλάνα για την ανάπτυξη η Εθνική τράπεζα σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

Στόχος είναι οι διεθνείς επενδυτές να ενημερωθούν για τους σχεδιασμούς της νέας διοίκησης Μυλωνά ώστε να επαναξιολογήσουν την επενδυτική τους στρατηγική.
H διοίκηση της Εθνικής υπό τον Π. Μυλωνά στο invesment day τον Μάρτιο 2019 θα έχει την ευκαιρία να επικοινωνήσει σε πλήθος διεθνών επενδυτών το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της νέας διοίκησης, με προοπτικές να τους πείσει καθώς στηρίζει σε ορισμένα αξιόλογα ποιοτικά στοιχεία στον ισολογισμό και σε σχέδια για τις βασικές θυγατρικές.
Να σημειωθεί επίσης ότι στις 24 Ιανουαρίου 2019 θα υπάρξει συνάντηση τραπεζιτών με τον Ernia τον νέο επικεφαλής του SSM.

Οι βασικοί άξονες της νέας στρατηγικής είναι οι εξής

Θυγατρικές τι θα γίνει με Εθνική Ασφαλιστική και Πανγαία

Η Εθνική τράπεζα θα προχωρήσει σε ένα διττό σχήμα λύση δηλαδή θα τρέξουν δύο παράλληλες λύσεις η πώληση του 75% σε στρατηγικό επενδυτή και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο με IPO επίσης για το 70% με 75%.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο νέοι ενδιαφερόμενοι για την Εθνική Ασφαλιστική αλλά εάν προχωρήσει η πώληση χρονικά θα πραγματοποιηθεί στο β΄ 6μηνο του 2019 εάν προχωρήσει η IPO θα μετατεθεί η τελική λύση μέσα στο 2020.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Εθνική έχει λάβει παράταση 2 ετών για να πουλήσει την Εθνική ασφαλιστική αλλά μέσα στο 2019 θα πρέπει να έχει παρουσιάσει τους τρόπους και τις μεθόδους πώλησης.
Για την Εθνική Πανγαία έχει δοθεί μια παράταση αλλά η option της Invel είναι τέτοια ώστε θα αποκτήσει το ολλανδικό fund τον έλεγχο της εταιρίας διαχείρισης ακινήτων μετά τον Μάρτιο του 2019.
Η Εθνική τράπεζα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ώστε να ανακαλέσει την πώληση της Stopanska Banca στην FYROM.
Για να πραγματοποιηθεί αυτό θα πρέπει να πουλήσει κάποια άλλη θυγατρική, δηλαδή να παρουσιάσει άλλη εναλλακτική η Εθνική τράπεζα.
Υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Επίσης βρίσκεται πολύ κοντά στην πώληση της Εθνικής τράπεζας Κύπρου.

Σχέδια για νέα εθελούσια έξοδο

Μετά την αποχώρηση 630 ατόμων από την Εθνική μεταξύ Μαΐου – Δεκεμβρίου 2018 η τράπεζα σχεδιάζει νέα εθελουσία έξοδο 500-700 ατόμων με παράλληλη μείωση των καταστημάτων κατά 50-65 εντός του 2019.

Υπάρχει πρόταση για το ΛΕΠΕΤΕ

Η Εθνική τράπεζα βρίσκεται σε συνεργασία με την κυβέρνηση ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα του ΛΕΠΕΤΕ.
Με βάση πληροφορίες η νέα πρόταση περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους
1)Μείωση της συμμετοχής της Εθνικής από 9% σε 3%
2)Μεταφορά των συνταξιούχων στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο
3)Η Εθνική να καταβάλλει ένα ποσό ετησίως για σημαντικό χρονικό διάστημα – ίσως 10-15 χρόνια – το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να είναι μεγάλου εύρους.
Η Εθνική τράπεζα δεν μπορεί να καταβάλλει 110 – 120 εκατ που είναι πλέον το ετήσιο έλλειμμα του επικουρικού λογαρισμού – ταμείου.
Η Εθνική τράπεζα πάντως έχει την βούληση να βρεθεί μια λύση ώστε να ξεκαθαρίσει το μείζον αυτό ζήτημα.

Σχεδιάζει μείωση NPEs από 16 σε 10 δισεκ. ευρώ

Η Εθνική τράπεζα θα μειώσει από 16 δισεκ. σε 10 δισεκ. τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα.
Ήδη σχεδιάζει την διάθεση 1 δισεκ. προβληματικών δανείων όπου φέρουν 5.000 ακίνητα εξασφαλίσεις.
Θα διαθέσει 1 δισεκ. προβληματικά καταναλωτικά και 2 δισεκ. εταιρικά προβληματικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων.
Από τα 10 δισεκ. NPEs που θα απομείνουν τα 7 δισεκ. είναι στεγαστικά και 3 δισεκ. προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει προβληματισμός για την διάθεση προβληματικών στεγαστικών δανείων ειδικά αυτών που έχουν εξασφαλίσεις ακίνητα ιδιωτών.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας πηγές στην Εθνική υποστηρίζουν ότι θα μειωθεί το όριο από 250 χιλιάδες σε 110 ή 100 χιλιάδες.
Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει συμφωνία εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Ως προς τον εξωδικαστικό συμβιβασμό φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια στην λειτουργία του.

www.bankingnews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares