Κυριακή , 26 Σεπτεμβρίου 2021

Το ξεπερασμένο μοντέλο των εξαγγελιών και η ανάγκη για ένα ετήσιο debate ΟΛΩΝ των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ

 

Έγιναν τα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ, ακούσαμε τις χωρίς αντίλογο εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και πέρασε άλλη μία χρονιά χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Γράφει η Βασιλική Πολύζου

Πέρα, βέβαια, από την παροχή δωρεάν ίντερνετ για τους εφήβους που θα εμβολιαστούν. Πρόκειται για τα σύγχρονα καθρεφτάκια, σαν κι εκείνα που έδιναν οι Ευρωπαίοι στους κατοίκους της Αμερικής, που τους ονόμαζαν Ινδιάνους επειδή θεωρούσαν ότι είχαν φτάσει στην Ινδία.
Η διαδικασία που ακολουθείται εδώ και περίπου έναν αιώνα στη ΔΕΘ αποδεικνύεται ξεπερασμένη. Οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης δίνουν τον λόγο, όπου κρίνουν ότι οι ερωτήσεις θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό να κάνει το δικό του παιχνίδι. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και για τους προκατόχους του.
Κάποια στιγμή, όμως, θα πρέπει να αλλάξει το σκηνικό. Η ζωή προχωράει. Όλα διαφοροποιούνται στην καθημερινότητά μας. Γιατί να μην αλλάξει και το μοντέλο της ΔΕΘ; Από τη στιγμή που ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, θα μπορούσε να διεξάγεται ένα debate. Με συγκεκριμένο χρόνο απάντησης και με κοινές ερωτήσεις προς όλους. Και, βέβαια, σε ζωντανή σύνδεση. Για να μαθαίνουν οι πολίτες τις σκέψεις και τα προγράμματα όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Μέχρι τώρα παρατηρείται το φαινόμενο να ακούγονται μόνο ο εκάστοτε πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα υπόλοιπα κόμματα απαξιώνονται λες και δεν έχουν δικαίωμα λόγου.
Το debate στη ΔΕΘ θα προσομοίαζε σε προεκλογική περίοδο. Κυρίως επειδή θα έδινε την ευκαιρία σε όλους για τον ετήσιο απολογισμό και επίσης θα βοηθούσε να μάθει ο κόσμος τα σχέδια του κάθε κόμματος για το μέλλον. Είναι, άλλωστε, μία από τις ελάχιστες στιγμές με σύνδεση όλων των καναλιών, πανελλαδικών και μη…
Είναι μία πρωτοποριακή πρόταση, που έχει ως στόχο τον γόνιμο διάλογο και τη διευκόλυνση των πολιτών να μάθουν την αλήθεια. Διότι δεν μπορεί να ακούγεται ότι «ανοίξαμε τα σύνορα με ασφάλεια το καλοκαίρι» όταν εδώ και δύο μήνες ακούμε για θεαματική αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων χωρίς να υπάρχει αντίλογος. Ούτε, βέβαια, γίνεται να ακούμε ότι «προχωράει εξαιρετικά το πρόγραμμα Ελευθερία» όταν επιβάλλουν τους εμβολιασμούς με αυταρχικό τρόπο και με κατάλυση κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένου ανθρώπινου δικαιώματος.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares