Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Το Βερολίνο πιέζει τον Ζελένσκι για συμφωνία με τον Πούτιν: «Διαψεύσεις» και υπόγειες διεργασίες

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Γερμανία απέρριψε, το Σάββατο (23/12), τους ισχυρισμούς ότι το Βερολίνο μπορεί να πιέζει το Κίεβο πίσω από κλειστές πόρτες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Politico, αυτές οι εικασίες τροφοδοτήθηκαν από ένα δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel την Παρασκευή (22/12) αναφορικά με ένα μυστικό «δείπνο της Ρωσίας» στη γερμανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον στα τέλη Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Βόλφγκανγκ Σμιτ, ο στενότερος συνεργάτης του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, φέρεται να «εξήρε με ευφορία« μια πρόταση του αμερικανικού think tank Samuel Charap για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσω μιας επιβαλλόμενης διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα.

Ωστόσο, σε podcast με τον γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RRB, ο Ολεξίι Μακέιεβ, ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, αρνήθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση πιέζει το Κίεβο να δεχθεί ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια ουκρανικού εδάφους.

Τι απαντά η Γερμανία στα δημοσιεύματα

Αξιωματούχος της γερμανικής καγκελαρίας δήλωσε στο «Politico» ότι ο Βόλφγκανγκ Σμιτ απορρίπτει τους «αβάσιμους ισχυρισμούς» του δημοσιεύματος του «Der Spiegel».

Επισημαίνεται ότι ο Όλαφ Σολτς και άλλοι δυτικοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποφασίσει μόνο του πότε και υπό ποιους όρους θα καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα.

Ο σύμβουλος του Γερμανού καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, έγραψε σε κοινό δημοσίευμα με τον επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού Προέδρου, Αντρίι Γέρμακ, νωρίτερα αυτό τον μήνα, ότι «μια απλή κατάπαυση του πυρός σήμερα θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση της αρπαγής εδαφών από τη Ρωσία και θα άνοιγε τον δρόμο για μια ακόμη παγωμένη σύγκρουση».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει την ειρήνη με την Ουκρανία μέχρι να επιτύχει τους στόχους του στον πόλεμο.

ieidiseis

Shares