Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024

Το τριπλό μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ: Θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θα βάλει «φωτιά» σε όλη την περιοχή….

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σχετικά με το ποια είναι η κατάσταση και τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα αν η Τουρκία ή οι Σύμμαχοι δεν λάβουν σοβαρά υπόψη τις συνέπειες της κλιμακούμενης έντασης που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε επεισόδιο


Το σκληρό μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου δεν είχε μόνο ως αποδέκτη την Τουρκία. Κάθε άλλο. Ο καταδρομέας Στρατηγός πέρα από τους γείτονες απευθύνθηκε επίσης τόσο στους Συμμάχους όσο και στην Ελληνική κοινωνία. Και με τον πλέον δεικτικό τρόπο ξεκαθάρισε χωρίς ωραιοποιήσεις ποια είναι η κατάσταση και τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα αν είτε η ίδια η Τουρκία είτε οι Σύμμαχοι δεν λάβουν σοβαρά υπόψη τις συνέπειες περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης η οποία μπορεί να φτάσει έως και το επεισόδιο.

Φρόντισε επίσης να «προσγειώσει» όσους δηλώνουν βέβαιοι ότι ένα επεισόδιο δεν θα προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες με κίνδυνο η περιοχή να μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί. Νέα Ίμια είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθούν και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά στο Ελληνικό επιτελείο με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες και τις ισορροπίες που επικρατούν τόσο στην περιοχή όσο και ευρύτερα.

 

Αντίθετα μια νέα κρίση με τους γείτονες συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες όπως ξεκαθάρισε ο Αρχιστράτηγος να επεκταθεί και να μην παραμείνει «σημειακή» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ειδικά εάν η Τουρκία νιώσει ότι δεν επιτυγχάνει τους στόχους της και κινδυνεύει να βγει «τσαλακωμένη¬ και με το γόητρό της καταρρακωμένο έπειτα από μια αποφασιστική-δυναμική Ελληνική αντίδραση.

Η ωμή περιγραφή της κατάστασης αλλά κυρίως των συνεπειών μιας Τουρκικής κίνησης αμφισβήτησης Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με απόπειρα ερευνών για υδρογονάνθρακες αποτελεί ίσως την πιο ισχυρή κίνηση αποτροπής η οποία θα βάλει σε σκέψεις τόσο την Άγκυρα όσο και τους Συμμάχους. Και αυτός ήταν πιθανότατα ένας από τους στόχους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Το γεγονός ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν έναν από τους πλέον ισχυρούς, οργανωμένους και εξοπλισμένους στρατούς στις τάξεις του ΝΑΤΟ αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι γείτονες δεν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αν το επιχειρήσουν παραστρατιωτικές ομάδες ή δυνάμεις με περιορισμένα μέσα και δυνατότητες. Το Αιγαίο, τα νησιά και ο Έβρος δεν είναι Συρία ή Λιβύη δηλαδή περιοχές όπου επικρατούν περίεργες ισορροπίες αλλά χώρος ο οποίος υπερασπίζεται από τακτικές Ένοπλες Δυνάμεις μιας κυρίαρχης και ισχυρής χώρας.

Αν στόχος της Τουρκίας είναι να προκαλέσει τετελεσμένα για να «σύρει» την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις όχι επί ίσοις όροις οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουν ξεκαθάρισε ο «πρασινοσκούφης» Αρχηγός και σε αυτό το σημείο είπε το αυτονόητο ότι είναι υποχρεωμένες «να κάψουν όποιον πατήσει Ελληνικό έδαφος».

Το τριπλό μήνυμα του Κωνσταντίνου Φλώρου συνοδεύεται και από μια σειρά ενεργειών το τελευταίο διάστημα οι οποίες δείχνουν ότι το στράτευμα βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση. Όλα τα σχέδια έχουν βγει από τα συρτάρια και έχουν επικαιροποιηθεί με τα νέα δεδομένα. Σε μια σειρά από ασκήσεις αν και μικρής κλίμακας αυτά τα σχέδια έχουν δοκιμαστεί και στην πράξη ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συνεχιστούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες με έμφαση στις αεροναυτικές συνεργασίες σε κρίσιμες περιοχές.

Την αποφασιστικότητα της Αθήνας να βάλει ‘’κόκκινες’’ γραμμές και να τις τηρήσει με κάθε κόστος δεν εκφράζει μόνο η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά σαφέστατα και η πολιτική ηγεσία της χώρας σε ανώτατο επίπεδο. Σε όλες τις επαφές με φίλους και κυρίως Συμμάχους η Αθήνα σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η ευθύνη για ότι συμβεί θα ανήκει στους γείτονες και ας αναλάβουν άπαντες τις ευθύνες τους.

 

του Κώστα Σαρικά, newpost.gr

Shares