Σάββατο , 26 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Το θρίλερ με το πλοίο Cirkin που ήταν ΠΡΟΒΑ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ – Η «ώρα της αλήθειας» για τις σχέσεις με την Τουρκία – Μετά τη συμφωνία με την Ιταλία, η Αίγυπτος….

Το θρίλερ με το πλοίο Cirkin που ήταν ΠΡΟΒΑ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ - Η «ώρα της αλήθειας» για τις σχέσεις με την Τουρκία - Μετά τη συμφωνία με την Ιταλία, η Αίγυπτος....

Ραγδαίες είναι οι γεωπολιτικές – γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή μας. Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας κι Ιταλίας φαίνεται πως προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας η οποία χθες μάλλον προχώρησε σε μία πρόβα θερμού επεισοδίου, με τη Φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ.

Το περιστατικό με το φορτηγό πλοίο Cirkin το οποίο – συνοδεία τριών τουρκικών φρεγατών – φέρεται να μετέφερε χθες, όπλα στη Λιβύη και η απάντηση του πλοιάρχου προς τον πιλότο του ελληνικού ελικοπτέρου που το είχε προσεγγίσει για έλεγχο, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η γειτονική χώρα το προσεχές διάστημα. Ήταν πρόβα θερμού επεισοδίου.

Ο πλοίαρχος μίας εκ των τριών τουρκικών φρεγατών που συνόδευαν το  φορτηγό πλοίο μόλις υπήρξε προσέγγιση από το ελληνικό ελικόπτερο που είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Σπέτσαι»,  αρχικά – όπως έγινε γνωστό – δεν απάντησε στο σήμα, ενώ αργότερα ανέφερε προκλητικά ότι «το Cirkin βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Πρόβα θερμού επεισοδίου στα νότια της Κρήτης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό πιθανότατα αποτελεί μία πρόβα θερμού επεισοδίου στα νότια της Κρήτης.

Oι Τούρκοι εμπόδισαν τη νηοψία και τον έλεγχο και το «Cirkin» συνέχισε την πορεία του προς τη Λιβύη, με την ελληνική φρεγάτα να το παρακολουθεί από απόσταση 10 μιλίων.

Το θρίλερ με το πλοίο Cirkin που ήταν ΠΡΟΒΑ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ - Η «ώρα της αλήθειας» για τις σχέσεις με την Τουρκία - Μετά τη συμφωνία με την Ιταλία, η Αίγυπτος....

Στρατιωτικές πηγές τόνιζαν πως με βάση τα δεδομένα, την παρουσία των τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων συνοδείας του «Cirkin», θα ήταν πολύ πιθανόν να υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή. Ένα βήμα πριν τη δημιουργία θερμού επεισοδίου. Εκτίμησαν δε ότι ίσως γι’ αυτό αποφασίστηκε η διακριτική παρακολούθηση του υπό σημαίας Τανζανίας φορτηγού.

Ακόμη κι αν η επιχείρηση «Ιrini», εξηγούν, διέθετε περισσότερα μέσα και πολεμικά πλοία, θα υπήρχε ο κίνδυνος στρατιωτικής εμπλοκής από τη στιγμή που το «ύποπτο» πλοίο είχε στο πλάι του πολεμικά σκάφη. Αλλωστε στα λιμάνια της Λιβύης βρίσκονται άλλα τέσσερα πολεμικά πλοία της Τουρκίας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο στο μέλλον οι Τούρκοι να προκαλέσουν εκ νέου για να δουν ποια είναι τα όρια αντίδρασης της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση τίθενται ζητήματα για την ουσία της επιχείρησης «Irini» και το ρόλο των ξένων.

Σειρά έχει η Αίγυπτος

Η αντίδραση της Τουρκίας προκύπτει από τη συμφωνία με την Ιταλία. Έχει ξεκινήσει έντονα η συζήτηση στην Ελλάδα για το αν η συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Αξίζει να τονιστεί πως δεν έχει δημοσιευτεί το τελικό κείμενο που θα κυρωθεί από τις δύο φιλικές χώρες, ώστε να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες.

Σίγουρα όμως η κατάληξη με την Αίγυπτο θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Ήδη έχει ανακοινωθεί πως ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ κος Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου για συζητήσεις.

Μια πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, σημαίνει συνυπολογισμό της συνολικής επήρειας των ελληνικών νησιών συμπεριλαμβανομένου του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Αυτό είναι και το ελληνικό ζητούμενο καθώς τότε ακυρώνεται εν τοις πράγμασι το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Δεν έχει δηλαδή συμβολική σημασία αλλά ουσιαστική, ζωτική για τα ελληνικά συμφέροντα. Εδώ όμως βρίσκεται και η δυσκολία.

Μπορεί η Αίγυπτος με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, να έχουν κακές σχέσεις με την Τουρκία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο μία συμφωνία με την Ελλάδα θα οδηγήσει τις χώρες σε απ ευθείας αντιπαράθεση.

Ενδεικτικό των κακών σχέσεων είναι το γεγονός ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία στηρίζουν αντίπαλες παρατάξεις στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο και έρχονται σε αντιπαράθεση ακόμα και γι’ αυτό το μέτωπο.

Η τωρινή αντιπαράθεση ωστόσο δε σημαίνει πως το Κάιρο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μία ολική ρήξη-σύγκρουση με την Άγκυρα. Σαφώς και θα προτιμούσε μία μέση λύση, ή μία πρόσκαιρη – τμηματική λύση. Κάτι που προκρίνεται αυτή τη στιγμή ως το καλύτερο σενάριο.

Τμηματική συμφωνία

Τη δυσκολία ως προς τη διαπραγμάτευση την αναγνώρισε και ο ίδιος ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο οποίος τόνισε ότι δεν «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι. Δουλεύαμε ένα χρόνο για την Ιταλία επί 14ωρα και 15ωρα… Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με θέματα άλλων χωρών στην περιοχή. Εάν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν ‘’τουρκικό κάλο’’».

 

Η διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο,  ο ρόλος Γαλλίας, Ισραήλ κι ΗΠΑ …. Όλες οι λεπτομέρειες…. ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares