Δευτέρα , 28 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚ κι ο πόλεμος ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ με τη Ρωσία – Πετρέλαιο: Ο πόλεμος που γκρεμίζει τις τιμές…

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚ κι ο πόλεμος ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ με τη Ρωσία - Πετρέλαιο: Ο πόλεμος που γκρεμίζει τις τιμές...

Η συμμαχία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας ήταν το μοναδικό πράγμα που κρατούσε το πετρέλαιο μακριά από την άβυσσο. Η ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Μόσχας και η κατάρρευση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+  δημιουργούν σκηνικό πολέμου στις αγορές, με κίνδυνο απόλυτης κατάρρευσης των τιμών του αργού έως και τα 20 δολάρια το βαρέλι. Συνυπολογίστε και τον covid-19 κι έχετε ένα εκρηκτικό μείγμα που διαλύει τις αγορές.

Τα πρώτα σημάδια ορατά, με την τιμή του μπρεντ να «βουλιάζει» έως και τα 31 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016 και στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από την εποχή του Πολέμου στον Κόλπο.

Αφορμή η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις επίσημες τιμές πώλησης, σχεδιάζοντας παράλληλα την αύξηση της παραγωγής από τον επόμενο μήνα σε μια αγορά που ήδη εμφανίζει πλεόνασμα. Το μπρεντ κατάφερε να μαζέψει ελαφρώς τις απώλειες, με την τιμή πάνω από τα 33 δολάρια το βαρέλι, οδεύοντας όμως προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 17 Ιανουαρίου 1991, στην έναρξη του πολέμου στον Αραβικό Κόλπο. Σε ελεύθερη πτώση και το αμερικανικό αργό, έχοντας κάνει βουτιά έως και τα 27,34 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016, αν και κατάφερε στη συνέχεια να επιστρέψει πάνω από τα 30 δολάρια.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/brent%20drop%20daily_1.jpg?itok=fG31zNSO

Εδώ και μία 3ετία, η συμμαχία μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών και χωρών εκτός καρτέλ –η επονομαζόμενη συμμαχία ΟΠΕΚ+- ήταν καθοριστική για τη διατήρηση λεπτών ισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, κρατώντας σταθερές τις τιμές. Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην την Παρασκευή,  όταν η Ρωσία αρνήθηκε να συναινέσει στην πρόταση του ΟΠΕΚ για πρόσθετη μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των τιμών, καθώς η επιδημία του Covid-19  «φρενάρει» την παγκόσμια ανάπτυξη, μειώνοντας δραματικά τη ζήτηση για καύσιμα.

Το τέλος του ΟΠΕΚ + ;

Η κατάρρευση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ αφήνει τις πετρελαϊκές αγορές στο έλεος ενός πολέμου τιμών. Η Σαουδική Αραβία –ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο- φέρεται να σχεδιάζει από τον Απρίλιο την αύξηση της παραγωγής αργού σημαντικά πάνω από τα δέκα εκατ. βαρέλια ημερησίως, μειώνοντας ταυτόχρονα τις  επίσημες τιμές πώλησης προς όλους του πελάτες του Ριάντ, όπως ανέφεραν στο Reuters ανώνυμες πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco θα αυξήσει την παραγωγή αργού μετά την εκπνοή της υφιστάμενης συμφωνίας ποσοστώσεων μεταξύ της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, στα τέλη Μαρτίου. Η παραγωγή του Απριλίου αναμένεται να αυξηθεί στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 9,7 εκατ. βαρέλια τους τελευταίους μήνες.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/aramco%20IPO%20march%202020.jpg?itok=GGxVRHmL

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερη κατρακύλα του πετρελαίου, καθώς οι χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ προετοιμάζονται για πόλεμο, σε μια ξαφνική στροφή 180 μοιρών από τις προηγούμενες προσπάθειες στήριξης των τιμών. «Έρχεται ένα σενάριο πετρελαίου στα 20 δολάρια το βαρέλι»,  επισημαίνει ο Αλί Κεντερί, πρώην σύμβουλος Μέσης Ανατολής στην Exxon Mobil και νυν διευθύνων σύμβουλος στην Dragoman Ventures. «Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις τεράστιες. Ταυτόχρονα όμως ισχυρό στήριγμα για τις χώρες που εισάγουν καύσιμα»,  αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πώς όλα αυτά επηρεάζουν όμως τον πλανήτη και κυρίως την τσέπη μας; Η συνέχεια ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares