Σάββατο , 12 Ιουνίου 2021

Το «Στέμμα του Αγίου Στεφάνου» (Corona Graeca) και η ιστορία του “χτυπημένου” σταυρού…(ΦΩΤΟ)

Όταν μιλάμε για Βυζαντινούς Αυτοκράτορες μας έρχεται πολύ συχνά στο νου η πολυτέλεια που συνοδεύει τον Αυτοκρατορικό Θώκο…

Ωστόσο μέσα στο διάβα του χρόνου λίγα κειμήλια των Αυτοκρατόρων σώθηκαν, ανάμεσα στα οποία αυτά τα δύο μοναδικά στον κόσμο στέμματα, εξαιρετικά δείγματα της βυζαντινής τέχνης των χρυσοχόων της Αυτοκρατορικής Αυλής.

Και τα δύο βρίσκονται στα θησαυροφυλάκια της Ουγγαρίας. Το πρώτο λέγεται «Το στέμμα του Μονομάχου» ενώ το δεύτερο διασωθέν στέμμα είναι αυτό που αποκαλείται ως «Στέμμα του Αγίου Στεφάνου» ή Corona Graeca.

Το «στέμμα του Αγίου Στεφάνου» δωρήθηκε από τον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Δούκα Παραπινάκη (1071-1078) στον Βασιλιά της Ουγγαρίας Γεϊζάν τον Α, όταν αυτοί συνθηκολόγησαν και ο Γεϊζάν ανεβαίνοντας στο θρόνο νυμφεύθηκε μια ανιψιά του Νικηφόρου Βοτανειάτη.

Φυλάσσεται στη Βούδα και χρησίμευε στη στέψη των βασιλέων της Αυστρίας ως αυτοκρατόρων της Ουγγαρίας ενώ παλαιότερα και σύμφωνα με την ιστορία,όταν οι Τούρκοι εισβολείς απείλησαν τη Βουδαπέστη, οι βασιλικοί θησαυροί φυλάχθηκαν μέσα σε ένα σεντούκι το οποίο κρύφτηκε και διασώθηκε.

Όταν το σεντούκι άνοιξε εκ νέου, ανακαλύφθηκε ότι το χτυπημένο καπάκι είχε λυγίσει τον σταυρό του στέμματος του Αγίου Στεφάνου με τον βασιλιά να δίνει σαφή διαταγή:

«Αφήστε αυτόν τον σταυρό να θυμίζει πάντα στους Ούγγρους να ευχαριστούν για τη θαυματουργή μας απελευθέρωση»

με πληροφορίες από greekcultureellinikospolitismos.wordpress.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares