Δευτέρα , 25 Σεπτεμβρίου 2023
Τελευταία Νέα

Το σορτάρισμα στις αμερικανικές μετοχές έφτασε το 1 τρισ. δολάρια

Wall Street

Οι short sellers αυξάνουν το σορτάρισμα κατά των αμερικανικών μετοχών, παρά το ότι οι απώλειες από τις θέσεις αυτές ξεπερνούν (στα χαρτιά) τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το συνολικό αμερικανικό short interest, ή το ποσό που έχουν δαπανήσει οι traders για να στοιχηματίσουν κατά των αμερικανικών μετοχών, ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια αυτό το μήνα, καθώς ο δέικτης S&P 500 επέκτεινε την άνοδό του, σύμφωνα με τα στοιχεία της S3 Partners LLC. Το συνολικό ποσό έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 πριν υποχωρήσει ελαφρώς με τις μετοχές να υποχωρούν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Τα αντίθετα αυτά στοιχήματα δείχνουν ότι ορισμένοι traders έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ράλι του S&P 500 κατά 14% περίπου το 2023 θα εξαντληθεί και υπομένουν σημαντικές απώλειες καθώς περιμένουν να γυρίσει η αγορά υπέρ τους. Σημειώνεται ότι στα χαρτιά, οι short θέσεις τους έχουν χάσει περίπου 101 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με την S3.

Η οικοδόμηση πτωτικού κλίματος μπορεί να αποδειχθεί πηγή στήριξης για την αγορά, δήλωσε ο Arthur Hogan, αναλυτής της B. Riley Wealth. Εάν οι σορτάκηδες συνεχίσουν να βρίσκονται στη λάθος πλευρά της αγοράς, μπορεί να χρειαστεί να αγοράσουν εκ νέου μετοχές για να κλείσουν τις θέσεις τους, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις μετοχές, σημείωσε.

Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν κέρδη το 2023 χάρη στα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά κέρδη και σε ένα τεχνολογικό ράλι που πρόσφατα τροφοδοτήθηκε από τη φρενίτιδα γύρω από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Ο S&P 500 εισήλθε σε μια bull market αυτόν τον μήνα, αψηφώντας τις ανησυχίες γύρω από μια πιθανή ύφεση στον απόηχο της επιθετικής εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Σημειώνεται ότι η Wall Street σημείωσε χθες τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, καθώς ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν υψηλότερα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η Wall Street είναι διχασμένη σχετικά με το ποια θα είναι η πορεία των μετοχών συνέχεια. Ενώ οι “ταύροι” μπορεί να εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι μετά το ισχυρό ξεκίνημα του S&P 500 φέτος, οι “αρκούδες” επιμένουν ότι οι μετοχές θα κινηθούν πτωτικά, με αναλυτές όπως ο Scott Chronert της Citigroup να συμφωνούν με αυτήν την άποψη.

Οι μετοχές με το υψηλότερο ενδιαφέρον για σορτάρισμα αντανακλούν μια παρόμοια άποψη ότι το τεχνολογικό ράλι που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί σύντομα να υποχωρήσει. Μετοχές όπως αυτές των Tesla, Apple, Microsoft και Nvidia βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με τους σορτάκηδες να ενισχύουν τα στοιχήματά τους ακόμη και όταν οι απώλειες αυξάνονται.

Οι “αρκούδες” της Tesla έχουν στοιχηματίσει 26 δισ. δολάρια εναντίον της μετοχής φέτος και έχουν απώλειες (στα χαρτιά) πάνω από 14 δισ. δολάρια, καθώς η μετοχή διπλασιάστηκε, σύμφωνα με την S3.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares