Τρίτη , 20 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Το σχέδιο της νέας Alpha Bank: Τιτλοποίηση-γίγας, ομολογιακή έκδοση και νέο οργανόγραμμα για την ιστορική τράπεζα…

Το σχέδιο της νέας Alpha Bank: Τιτλοποίηση-γίγας, ομολογιακή έκδοση και νέο οργανόγραμμα για την ιστορική τράπεζα...

Έντεκα μήνες από την ανάληψη του τιμονιού της AlphaBank, ο Βασίλης Ψάλτης ανακοινώνει το σχεδιασμό του για μια νέα αρχή, χωρίς παλαιά βάρη και με νέο οργανόγραμμα για την ιστορική τράπεζα…

Μια μεγάλη μέρα για τη διοίκηση της μιας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σήμερα: ανακοινώνει αποτελέσματα 9μήνου, αλλά κυρίως θα προαναγγείλει μεγάλο πρόγραμμα τιτλοποίησης, δανεισμού, ενώ θα περιγράψει στους επενδυτές και στον εσωτερικό οργανισμό μια νέα διοικητική δομή. Η διοίκηση μετά την ενημέρωση των επενδυτών αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση ενώ θα ακολουθήσει αύριο συνέντευξη τύπου.

Τα βασικά σημεία

– Η AlphaBank αναμένεται να ανακοινώσει τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους 10-12 δισ. με την πρόθεση η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Με αυτό τον τρόπο στον ισολογισμό της τα προβληματικά στοιχεία θα συρρικνωθούν από 21 δισεκατομμύρια σε μονοψήφιο νούμερο. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος θα αναλάβει τα NPEs. Στους δυνητικά ενδιαφερόμενους πάντως συμπεριλαμβάνεται και η PIMCO μετά τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις που είχε με την Eurobank για το ίδιο θέμα. Οι πληροφορίες του ΝΜ αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη τιτλοποίηση της Alpha θα αξιοποιήσει πλήρως το εργαλείο ΗΡΑΚΛΗΣ. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει το τελικό κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου στις Βρυξέλλες και αναμένεται έγκριση ακόμα και ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Γίνεται προσπάθεια να καταστεί λειτουργικό ως εργαλείο για τις τράπεζες εντός του Δεκεμβρίου. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ σε αυτή τη φάση θα είναι σε θέση να «σηκώσει στις πλάτες» του περί τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ NPEs. Αν επιβεβαιωθεί ο σχεδιασμός της AlphaBank για πλήρη εκμετάλλευση του, τότε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα αξιοποιήσει το ένα τρίτο της δύναμης πυρός του ΗΡΑΚΛΗ.

– Δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος στις αναμενόμενες ανακοινώσεις της Alpha είναι ενδεχόμενες αναφορές σε ομολογιακό δανεισμό της τράπεζας με έκδοση TIER II. Εκτιμάται ότι η Alpha θα επιχειρήσει να αντλήσει ως 800 εκατομμύρια ευρώ με μειωμένης εξασφάλισης ομόλογο Tier II και ανταγωνιστικό επιτόκιο, καθώς το κόστος δανεισμού υποχωρεί για Ελληνικά assets.

– Τρίτο σημείο αιχμής είναι οι αλλαγές στην εσωτερική οργάνωση της τράπεζας. Ο Βασίλης Ψάλτης ως διευθύνων σύμβουλος θα ανακοινώσει τη νέα οργανωτική δομή την οποία έχει επεξεργαστεί κατά το τελευταίο έτος που βρίσκεται στο τιμόνι της τράπεζας. Πρόκειται να καταργηθούν οι θέσεις των αναπληρωματικών διευθυνόντων συμβούλων. Η αλλαγή θα οδηγήσει στην έξοδο στελέχη με μακρά ιστορία και προσφορά στην τράπεζα, ενώ άλλα θα τεθούν ως επικεφαλής στην “κακή τράπεζα” που θα προκύψει από την απόσχιση της διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της. Επιπλέον, η ενίσχυση αρμοδιοτήτων των Γενικών Διευθυντών θα φέρει στο προσκήνιο νεώτερα στελέχη της τράπεζας.

Η μετοχή της Alpha Bank αυτή την ώρα κινείται πτωτικά (-1,04%) στα 1,900 ευρώ.

newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares