Τελευταία Νέα

Το Ρωσικό Εμβόλιο είναι ασφαλές;

Ο Sergio Abrignani καθηγητής   του Πανεπιστημίου του Μιλάνο λοιμωξιολόγος μας λέει τι γνωρίζουμε για το  Ρωσικό εμβόλιο που συμβολικά το ονομάσαμε Sputnik V.

Γράφει η Μαρία Αθανασίου – Βουλευτής Ελληνικής Λύσης

1..Δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο Έρευνας Gamaleya, μαζί με το Υπουργείο Υγείας της Μόσχας. Βασίζεται στη τεχνική του μεταφορέα ιού ,όπως το εμβόλιο της AstraZeneca, Janssen e CanSino.

Ή διαφορά με αυτά όμως είναι ότι  το Sputnik χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς ανθρώπινους αδενοιούς αντί για έναν:

 το Ad26 για την πρώτη δόση και το Ad5 για την δεύτερη δόση. Οι μικροοργανισμοί τέθηκαν  αβλαβείς- αδρανοποιημένοι,  οπότε δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν την ασθένεια στους εμβολιασμένους. Hδη είχαν χρησιμοποιηθεί για άλλα εμβόλια  όπως  για την empola, HIV, rabbia (λύσσα).  Το εμβόλιο γίνεται σε 2 δόσεις με 21 μέρες από την πρώτη . Το σκεύασμα φυλάσσεται  στο ψυγείο  στους 2- 8 βαθμούς σε μορφή  σκόνης και το κόστος είναι 10 δολάρια η κάθε δόση. 

Οι αδενοιοί , μεταφέρουν στα κύτταρα μέρος του  DNA  σε βαθμό να αποκωδικοποιήσει  την πρωτεΐνη spik(S) του SARS-Cov-2, υπεύθυνη  για την πρόκληση της ανοσοποιητικής απάντησης δηλαδή αντισωμάτων .

2.  Σε ποια φάση είναι οι μελέτες για την ασφάλεια και δράση του.

Είναι στο τρίτο στάδιο μετά την εμποροποίηση του εμβολίου σε 40 χιλιάδες άτομα με θετικά αποτελέσματα 91.4% στις 7 μέρες μετά την δεύτερη δόση, με δήλωσή της φαρμακευτικής εταιρείας.  Και τώρα ετοιμάζεται να δώσει τα αποτελέσματα στο EMA για αδειοδότηση. 

3.. Το εμβόλιο  χρησιμοποιήθηκε;

Χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο ποσοστό στην Ρωσία, στον κόσμο χρησιμοποιήθηκε στα Εμιράτα, στην  Αργεντινή, στην Παραγουάη, στην Σερβία και στην Αλγερία. Το πρώτο Ευρωπαϊκό κράτος πού το χρησιμοποίησε είναι η Ουγγαρία. 

Υπάρχουν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες που ενδιαφέρονται για την αγορά  και χρήση. Είναι σε διακανονισμό με την Γερμανία ώστε να δημιουργηθεί μια γραμμή παραγωγής πιθανά στην Γερμανία. 

 Πηγή:Corriere della sera.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares