Τετάρτη , 28 Σεπτεμβρίου 2022

Το πρώτο τετ α τετ Ερντογάν με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας – Τι φοβούνται οι διπλωμάτες

Θα αλλάξει την αδιάλλακτη στάση του ο Τούρκος πρόεδρος;


Παζάρια επί παζαριών είναι σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα, ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, σε απάντηση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Τουρκία να αντιδρά έντονα.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, στη Μαδρίτη με τον Φινλανδό ομόλογό του και τη Σουηδή πρωθυπουργό για να συζητήσουν τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ που έχουν μπλοκαριστεί από την Άγκυρα, ανακοίνωσε το Ελσίνκι.

Οι ανησυχίες στους διπλωματικούς κύκλους
Στους διπλωματικούς κύκλους σημαντικών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ επικρατεί βαθιά ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί αν ο κ. Ερντογάν επιμείνει στην αδιάλλακτη στάση του έναντι Σουηδίας και Φινλανδίας, δεδομένης της σθεναρής υποστήριξης που έχει δώσει η Ουάσιγκτον στην ένταξη των δύο συγκεκριμένων χωρών στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Έμπειροι διπλωμάτες προεξοφλούν ότι σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν με έντονο τρόπο κατά της Τουρκίας, που θα ξεκινάει από την τυπική λήξη της προσπάθειας της Aγκυρας να προμηθευτεί F-16, αλλά θα επεκτείνεται και σε άλλα σκέλη της διμερούς σχέσης τους. Εκ των πραγμάτων μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί παρά να επηρεάσει εμμέσως και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεδομένου μάλιστα ότι στην καθημερινή τουρκική προπαγάνδα παρουσιάζει την Αθήνα ως αιχμή του δυτικού δόρατος κατά της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ: Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας με Φινλανδία και Σουηδία
Αυτή η πρώτη συνάντηση του Ερντογάν με τον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο και την σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που οργανώνεται στην ισπανική πρωτεύουσα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η φινλανδική προεδρία.

Η ανακοίνωση του Γενς Στόλτενμπεργκ
Πολύτιμο σύμμαχο χαρακτήρισε την Τουρκία ο Γενς Στόλτενμπερκ σε ανάρτησή του στο twitter μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Έγραψε: «Καλή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν του πολύτιμου συμμάχου μας της Τουρκίας, για να συζητήσουμε τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα».

 

in.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares